Incepe constructia nolui Centru de Cercetare in Tehnologii Verzi Aerospatiale TGA de la Craiova, o investitie totala de peste 17 mil. EUR

Cum va arata noul Centru unic in regiune,

care accelereaza implicarea Romaniei

in cercetarea Europeana

„Platforma de dezvoltare tehnologica pentru tehnologii „green” in aviatie si fabricatie ecologica cu valoare adaugata superioara – TGA”

Bucuresti, 22.09.2021– MASTERBUILD – General Contractor & Developer anunta inceperea lucrarilor de constructie la noul Centru de Cercetare in Tehnologii Verzi Aerospatiale – “TGA Technologies for Green Aviation” de la Craiova, o investitie de peste 17 milioane EUR co-finantata prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, coordonata de I.N.C.A.S. – Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Aerospatiala Elie Carafoli.

Localizat in Dolj – Craiova, in proximitatea – Aeroportului International Craiova, pe un teren cu suprafata totala de 14.000 mp, noul Centru TGA va avea o suprafata totala construita de aproape 8.000 mp, acomodand 2 hale tehnologice, spatii de birouri, o zona de laboratoare, precum si spatii de intalnire si discutii, transfer de bune practici pentru cercetatorii din laboratoare si pentru parteneri si colaboratori.  Centrul va beneficia de tehnologii de varf precum sisteme robotizate inovative, tehnologii revolutionare de productie a componentelor pentru domeniul aerospatial, instalatii de ultima generatie care vor accelera nivelul de productivitate, sisteme avansate de proiectare si prototipare 3D.

„Noul Centru TGA de la Craiova, unic in regiune, va creste semnificativ capacitatea de cercetare – dezvoltare si inovatie a Romaniei in industria aerospatiala, precum si de colaborare a Romaniei in marile proiecte de cercetare ale Uniunii Europene. Centrul este localizat intr-o zona puternic industriala, care va beneficia atat de sinergiile create de aceasta noua dezvoltare, cat si de un numar de peste 300 de locuri de munca generate la nivel local,” declara Catalin Nae, Director General I.N.C.A.S.

Constructia proiectului incepe in luna septembrie a.c. si va fi predata Beneficiarului anul viitor, in acest moment fiind in curs de finalizare proiectul tehnic de executie. Implementarea proiectului de finantare va dura pana la sfarsitul anului 2023.

Proiectul de constructie are la baza principii si tehnologii sustenabile actuale, asigurand atat eficienta energetica a cladirilor, sanatatea si siguranta ocupantilor, optimizarea costurilor, minimizarea impactului asupra mediului sau optimizarea potentialului locatiei. Spre exemplu, acesta este unul dintre putinele proiecte de investitii publice care integreaza sistemul BMS – Building Management System, un sistem specific cladirilor de ultima generatie care permite monitorizarea si eficientizarea consumului de energie, pentru a evita risipa inutila de resurse in

exploatarea cladirii,” declara Ing. Mirela Harmanescu, COO, Head of Engineering & Technical Dept. in cadrul MASTERBUILD.

Bazat pe principiile Industry 4.0, Centrul TGA de la Craiova accelereaza capacitatea de cercetare -dezvoltare aplicativa pentru industria aerospatiala, ca o componenta de baza a infrastructurii unice de cercetare a I.N.C.A.S.. De asemenea, acesta va asigura mediul de valorificare a potentialului inovativ asociat dezvoltarilor tehnologice de tip «green» in domeniul aerospatial.

Centrul de Tehnologii Aerospatiale TGA raspunde unei nevoi reale la nivelul industriei din Romania, in care capacitatea de a dezvolta/maturiza si de a valida tehnologii de tip «green» pentru Domeniul Aerospatial este esentiala in contextul promovarii sectorului aerospatial ca domeniu de «smart specialisation» si asigurarea competitivitatii acestui sector industrial. Proiectul creeaza premisele participarii in parteneriate Europene de anvergura, deschide oportunitati de colaborare in diverse proiecte ale programelor CS2 (Clean Sky 2) si Horizon 2020 si implicit cresterea implicarii Romaniei in cercetarea Europeana.

Proiectul de constructie a fost castigat in urma unei licitatii publice anuntate in luna aprilie 2021, de catre asocierea dintre companiile MASTERBUILD – General Contractor & Developer (companie de constructii si dezvoltare specializata in constructii industriale si logistice) Hit & Cold – companie specializata in instalatii si Oopy Arhitectura.

Detalii suplimentare:  

Proiectul TGA este cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza contractului de finantare nr. 313 din 14.07.2020, incheiat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, in calitate de Organism Intermediar, pentru Programul Operational Competitivitate 2014 – 2020 (POC), Axa Prioritara 1 – Cercetare, Dezvoltare Tehnologica si Inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor; Actiunea 1.1.1. – Mari infrastructuri de CD.

Valoarea totala a proiectului este de 85.234.920,65 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 84.756.737,87 (din care valoarea eligibila nerambursabila din FEDR este de 72.043.227,19 lei si valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national este de 12.713.510,68 lei).

Despre I.N.C.A.S. – Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Aerospatiala Elie Carafoli:

INCAS – Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Aerospatiala Elie Carafoli este principalul centru de cercetare in stiinte aerospatiale din Romania, cu o activitate de peste 60 de ani in ingineria aerospatiala, fizica fluxurilor si aerodinamica aplicata, utilizand tehnologii de ultima generatie si infrastructura unica de importanta strategica nationala. INCAS a fost implicat in toate proiectele aeronautice nationale majore pentru zonele civile si militare si actioneaza in prezent ca un actor important in politica UE pentru dezvoltarea cercetarii si dezvoltarii in cadrul viziunii FlightPath 2050 si al viitorului program Orizont 2020.

Despre MASTERBUILD – General Contractor & Developer:

MASTERBUILD este o companie de constructii si dezvoltare logistica si industriala, activa din 2005 atat pe segmentul constructiilor industriale, cat si al proiectelor comerciale si rezidentiale.  Compania activeaza atat pe intreg teritoriul Romaniei, cat si pe piete internationale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *