Lenovo susține EFdeN în cadrul competiției Solar Decathlon 2021/2022

București, 15 iulie 2021 – Lenovo, susținător al transformării digitale și tehnologice, devine partener de proiectare al echipei EFdeN în competiția internațională Solar Decathlon Europe 2022. Solar Decathlon este cea mai importantă competiție dedicată dezvoltării și construcției de locuințe sustenabile din lume. Compania a pus la dispoziția EFdeN tehnologia smart de care echipa a avut nevoie pentru proiectarea casei dezvoltate de ei în etapa de proiectare a prototipului de casă solară din cadrul competiției.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 68% din populația lumii ar urma să trăiască în zone urbane până în 2050. Devine, așadar, extrem de important ca autoritățile, companiile private și cetățenii să își unească eforturile pentru dezvoltarea de orașe smart, cu impact cât mai redus asupra mediului înconjurător. Casele sustenabile pot fi o soluție ecologică și accesibilă, care reduce impactul aglomerărilor urbane și al procedurilor clasice de construcție a locuințelor. Acestea folosesc strategii pasive ce au la bază tehnologii sustenabil, precum sistemele de izolație termică, sistemele de filtrare și reutilizare a apei, panouri termice și fotovoltaice pentru producerea de energie electrică și termică.

Într-un context tehnologic, un sistem „smart” înseamnă folosirea tehnologiei pentru optimizarea performanțelor prin adaptarea condițiilor într-un mediu dinamic. Însă, o casă smart este percepută ca fiind locul unde sistemele fizice și digitale sunt integrate și măsurate în termeni economici, de energie și de sustenabilitate.

Tehnologia „smart” sub formă de simulare și randare 3D este din ce în ce mai utilizată în proiectarea caselor cu scopul de a produce un mediu construit care să atingă performanțe energetice și de protejare a mediului, având o nevoie din ce în ce mai mică de consum energetic în faza de operare a casei.

Casele sustenabile, mai mult decât cele obișnuite, iau naștere înainte de faza de construcție, iar dezvoltarea conceptului este realizată de o echipă multidisciplinară de specialiști, integrând sisteme tehnologice într-un sistem constructiv eficient, cu o arhitectură sustenabilă. O casă sustenabilă facilitează un consum extrem de scăzut al resurselor atât în faza de construcție cât și în faza de operare, ceea ce înseamnă un viitor mai sănătos. Tehnologia creează posibilitatea ca această infrastructură să poată fi dezvoltată și personalizată simultan și interdisciplinar, permițându-le diferitelor echipe de specialiști să adauge în paralel elementele necesare pentru dezvoltarea unei astfel de locuințe.

„Tehnologia ne-a permis să proiectăm întreaga infrastructură tehnică a casei și să integrăm în ea toate procesele automatizate care fac dintr-o casă o locuință sustenabilă și pasivă. Lenovo este pentru noi un partener de încredere de care ne leagă nu doar interesul pentru echipamente smart ci și valori comune în ceea ce privește un viitor și o societate mai sustenabile și mai prietenoase cu mediul.”, a declarat Claudiu Butacu, președinte și co-fondator al organizației EFdeN. „Ne-am bucurat să găsim în Lenovo un partener care ne-a oferit tehnologia necesară pentru dezvoltarea proiectului cu care vom participa la competiția Solar Decathlon Europe de anul viitor”.

„Lenovo și-a îndreptat atenția spre proiectele menite să transforme, prin digitalizare și tehnologie, felul în care societățile vor trăi în viitorul apropiat. Avem responsabilitatea de a recunoaște că ceea ce construim astăzi ar trebui să îmbunătățească viețile generației de azi și de mâine.”, a declarat Aurel Netin, Country General Manager, Lenovo România. „Credem foarte mult în inițiativa EFdeN de dezvoltare de case pasive și orașe sustenabile și ne bucurăm să le fim alături, prin tehnologie, în această primă etapă a competiției Solar Decathlon.”

Lenovo ThinkStation P340, „centrul” de randare 3D EFdeN

Într-un timp limitat de 6 luni, organizația EFdeN a dezvoltat prototipul viitoarei case sustenabile din proiectul înscris în competiția Solar Decathlon, 2021/2022. O întreagă echipă formată din arhitecți, ingineri de instalații electrice, automatizări sanitare, termice și de construcție și-au dedicat timpul simulării diverselor scenarii de construcție dar și optimizării tuturor proceselor care alcătuiesc o casă sustenabilă. Randarea 3D a fost realizata cu ajutorul stației grafice Lenovo ThinkStation P340 cu un design compact, un grad înalt de calitate și opțiuni multiple de procesare, oferind o experiență de randare și de calcul fără compromisuri.

Alături de echipele care au lucrat pentru proiectarea și designul viitoarei case EFdeN au fost și echipele de comunicare și de pregătire a proiectului pentru înscrierea în competiție, folosind în procesele de creație și de design notebook-urile Lenovo ThinkBook.

„În faza de proiectare și de design a proiectului EFdeN avem nevoie de tehnologie care să ne sprijine în procesele noastre, care să fie de încredere. Randarea 3D a prototipului și integrarea tuturor sistemelor funcționale ale casei încă din faza de proiectare e esențială pentru pregătirea etapei de construcție. Puterea mare de procesare a stației grafice Lenovo ne-a ajutat să economisim timp și să optimizăm mai ușor lucrul în echipă, un aspect esențial pentru predările intermediare ale competiției pentru care avem un timp limitat”, a evidențiat Dalia, project manager EFdeN.

Despre Lenovo

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) este o companie Fortune Global 500 cu o cifră de afaceri de 60 de miliarde USD, cu o bază de clienți din 180 de piețe din întreaga lume. Concentrați pe viziunea îndrăzneață de a oferi tehnologie inteligentă tuturor, dezvoltăm tehnologii care schimbă lumea. Tehnologiile noastre alimentează (prin dispozitive și infrastructură) și abilitează (prin soluții și software) milioane de clienți în fiecare zi și creează o societate digitală mai incluzivă, mai de încredere și mai durabilă pentru oricine, oriunde. Pentru a afla mai multe, vizitați https://www.lenovo.com și citiți despre cele mai recente știri pe StoryHub-ul nostru.

Despre EFdeN

EFdeN este ONG cu peste 6 ani vechime și 12 proiecte implementate cu succes, ce dezvoltă proiecte și comunități de oameni care vor să transforme România și orașele în care și-ar dori să trăiască. De-a lungul activității, proiectul a căutat să educe atât noile generații de profesioniști, cât și publicu larg în spiritul dezvoltării sustenabile. EFdeN a reprezentat România la nivel mondial prin cele două participări la competiția Solar Decathlon (Solar Decathlon Europe 2014 și Solar Decathlon Middle East 2018) și a acumulat în palmares 40 de premii naționale și internaționale. Scopul educațional al proiectului se naște din nevoia acută către tranziția sustenabilă a mediului construit, motiv pentru care activitățile desfășurate au reprezentat o platformă de învățare interdisciplinară și complementară pentru cei aproape 600 de studenți implicați de-a lungul timpului în proiect. Pentru a afla mai multe despre ceea ce facem vizitează efden.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *