Sistemele de irigatii moderne – cheia succesului in agricultura

Un mediu prielnic vietii implica o serie de componente specifice, dintre care apa, mai presus de toate, reprezinta elementul universal necesar aparitiei, dezvoltarii si sustinerii acesteia. De la microorganisme si pana la oameni, cu totii avem nevoie de apa pentru a trai, iar toate studiile stiintifice, mai vechi sau mai noi, au ajuns la aceeasi concluzie: fara apa, nu poate exista viata. In plus, pentru o viata cat mai sanatoasa, mai conteaza si alte aspecte ce tin de apa, precum calitatea acesteia, cantitatea consumata intr-o unitate de timp si uniformitatea cu care este ea consumata. Surprinzator sau nu, acelasi lucru nu este valabil doar pentru oameni sau animale, ci si pentru plante. De fapt, am putea chiar spune ca, aici, efectele unei cantitati prea mari sau prea mici de apa sunt mult mai usor de observat, devenind vizibile mult mai rapid.

O cultivare eficienta a pamantului, ca ramura de baza a agriculturii, presupune, printre altele, alegerea plantelor si soiurilor potrivite pentru fiecare sol si clima in parte, utilizarea ingrasamintelor adecvate si realizarea corecta si la timp a lucrarilor. Cu alte cuvinte, eficienta in acest caz este influentata direct de bunastarea plantelor. Iar toti fermierii cu experienta stiu ca orice planta are nevoie, mai presus de toate, de apa, furnizata atunci cand trebuie si in cantitatea necesara. De altfel, aceasta este una dintre principalele probleme cu care se confrunta agricultura la ora actuala, in contextul incalzirii globale si schimbarilor climatice, care genereaza perioade secetoase tot mai lungi de la an la an. Din fericire, tehnologia moderna ofera solutii multiple, optimizate pentru diferite scenarii de utilizare, iar pentru ca sezonul cald a inceput deja, sublinierea importantei lor este necesara si de actualitate.

In luna mai, a avut loc expozitia AgriPlanta-RomAgroTec, ocazie cu care s-a discutat intens despre importanta irigatiilor in agricultura, dar si despre sistemele si tehnologiile inovatoare din acest domeniu. Mai mult decat atat, in cadrul evenimentului s-a organizat chiar si Forumul pentru irigatii, al carui scop a fost constientizarea uriasului rol al apei pentru irigat in agricultura, care impreuna cu solul reprezinta cele mai importante resurse in cresterea plantelor. De altfel, studii recente realizate in cadrul Food and Agriculture Organization (FAO) constata ca peste 50% din cresterile de productie agricola se datoreaza indeosebi aplicarii irigatiilor. In plus, factorul cel mai important, la irigare, il constituie alegerea metodei potrivite tipului de sol, tipului de cultura si suprafetei de irigat. Pentru nevoile de irigare extrem de diferite din Romania, Iridex Group Plastic detine un portofoliu complet in privinta solutiilor de irigat pe care le poate propune agricultorilor, fiind distribuitorul oficial pentru piata romaneasca al grupului IRRIMEC/ OTECH, nume de referinta si lider mondial in domeniul echipamentelor pentru irigatii. Astfel, sunt furnizate sisteme pivot, liniare si instalatii cu tambur, rampa de udare si motopompe.

Irigarea terenurilor folosind sisteme pivot presupune rotirea echipamentului in jurul unui punct central, pe unde se face si alimentarea cu apa si imprastierea acesteia prin aspersoare, obtinandu-se astfel o irigare circulara. Desi inventata in anul 1940, aceasta metoda este considerata si in prezent una foarte eficienta pentru distribuirea apei. Este, asadar, utilizata pe scara larga in toata lumea si preferata de multi fermieri, multumita sistemelor de ghidare relativ simple folosite. In mod obisnuit, solutia poate fi utilizata pentru orice tip de cultura si pe aproape orice tip de teren, cu conditia ca acesta sa fie cat de cat drept. Sistemul de irigatii pivot produs de catre OTECH si distribuit in Romania de catre Iridex Group Plastic are o anvergura mare si este realizat dintr-un sistem format din pivot remorcabil si tronsoane autopropulsate. Aceasta abordare simplifica deplasarea intre terenurile de irigat, prin remorcarea pivotului, respectiv a intregii instalatii, folosind un tractor. Ca particularitate, se remarca sistemul special de propulsie si aliniere, care permite ansamblului sa opereze chiar si pe terenuri dificile cu maxima precizie si in deplina siguranta.

Sistemul de irigatii liniar este in esenta o variatie a celui pivot, in care punctul central fix a fost inlocuit cu unul mobil. Pentru obtinerea unei precizii de top, este necesara utilizarea unor sisteme de ghidare mai complexe, iar alimentarea cu apa se face de regula cu ajutorul unui canal de irigare, amplasat pe lungimea terenului. Este, prin urmare, o abordare mai pretentioasa, dar potrivita pentru terenurile rectangulare si, in unele cazuri, mai putin sensibila la denivelari. Instalatiile de irigat liniare marca OTECH au anverguri foarte mari si sunt realizate din cart pe patru roti si tronsoane autopropulsate. Sistemul complex de propulsie si aliniere ii permite sa opereze pe aproape orice tip de teren, extrem de precis. Mai mult decat atat, deplasarea intre terenurile de irigat se poate realiza prin mijloace proprii. Componentele utilizate provin in cea mai mare parte de la sistemul pivot, recunoscut pentru rezistenta deosebita la toate solicitarile ce ar putea sa apara pe intreaga perioada de exploatare. Ca sursa de alimentare cu apa, un astfel de sistem poate folosi atat retelele de hidranti, cat si sursele naturale de apa, precum lacuri sau rauri.

Ambele sisteme – pivot si liniar – permit irigarea cu usurinta a suprafetelor cuprinse intre 2 si 150ha si permit scheme flexibile si eficiente de aplicare a apei, cu economii de 70%, respectiv flexibilitate si eficienta sporita in aplicarea substantelor chimice, cu economie de 50%. Mai mult decat atat, se obtine o reducere cu 70% a fortei de munca necesare si se poate controla in proportie de 95% aplicarea apei pe suprafata de irigat.

Pentru terenurile mai mici, sau chiar parcuri, se pot folosi sisteme de irigat cu tambur si furtun. Este cea mai simpla si mai accesibila solutie de irigare moderna prin aspersare, cu utilizare eficienta a apei. Practic, furtunul este prevazut cu o platforma mobila cu aspersor la capat, ce este deplasata de-a lungul culturii prin infasurarea furtunului pe tambur. Dincolo de simplitate si pret de achizitie, aceasta solutie mai prezinta si avantajul ca terenul de irigat nu necesita lucrari de nivelare. Sistemele cu tambur si furtun comercializate de Iridex Group Plastic sunt instalatii mobile, pe sasiu, deplasabile de-a lungul culturilor, in functie de necesitate. Turela rotativa cu care sunt dotate permite irigarea terenurilor opuse fara repozitionarea sasiului. Ele incorporeaza turbina cu by-pass incorporat, stabilizator automat de viteza, manometru presiune apa si sunt disponibile cu furtunuri cu diametru de la 63 la 160mm si lungime de la 250 la 780m. In aceasta categorie, distribuitorul are o oferta bogata de echipamente, pentru diverse aplicatii, bugete si scenarii de utilizare. Astfel, sunt disponibile utilaje de mici dimensiuni, potrivite pentru irigarea terenurilor sportive de dimensiuni mici si medii, a suprafetelor verzi si a gradinilor, dar si utilaje de dimensiuni mari, concepute pentru terenuri cu lungimi de pana la 780m, unele oferite si in versiuni cu motopompe.

Oferta Iridex Group Plastic este completata de o serie de motopompe cu motoare diesel de la 42 la 238CP, debite de la 300 la 4800 l/min si presiuni de la 9.2 la 12.8bar. Ca dotari optionale, clientii pot opta printre altele pentru generatoare electrice, seturi acustice de reducere a zgomotului in cazul utilizarii in zone locuite, set electric pentru pornire de la distanta prin semnal radio sau lumini de lucru. Totodata, poate fi achizitionata si rampa de udare, special conceputa in vederea irigarii culturilor sensibile pe suprafete mari. Fabricata din material galvanizat, ea are o lungime de 41-48m, contine 36-49 aspersoare, permite rotirea aripii la 3600 si poate functiona la temperaturi scazute ale apei (0.5-1bar).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *