ECITIM: ne propunem să devenim producător de energie în primul trimestru din 2024. Am depus deja documentația pentru obținerea licenței

  • Demersurile au început în februarie 2023, iar documentele au fost depuse în luna septembrie
  • Investițiile până în prezent au depășit 100.000 de euro și au vizat costurile de consultanță, avizele necesare și taxele solicitate de ANRE
  • Cel de-al 14-lea parc fotovoltaic ECITIM va fi conectat la rețea până la finalul anului
  • Prin EnergiePentruToti.ro, ECITIM furnizează o platformă de administrare end-to-end oferind posibilitatea celor înregistrați să devină parteneri în proiecte fotovoltaice, începând de la înregistrare și până la decontarea producției de energie

București, 22 noiembrie, 2023 – ECITIM, start-up românesc în domeniul energiei și prima companie din România care a permis românilor de rând, prin platforma EnergiePentruToti.ro, să dețină capacități de producție de energie în parcuri fotovoltaice, se află în proces de obținere a licenței de producător de energie electrică.

„Am depus documentația necesară pentru a obține licența de exploatare comercială a capacităților de producție în luna septembrie, după ce primele demersuri le-am făcut la începutul anului, în februarie, când am contactat o firmă de consultanță. Ne așteptăm să obținem licența până la finalul primului trimestru din 2024”, spune Stelian Muscalu, director de dezvoltare la ECITIM.

Investițiile necesare licențierii ECITIM ca producător de energie au depășit 100.000 de euro și au vizat costuri de consultanță, avize și taxe solicitate de ANRE. „Pentru a fi producător de energie electrică, licența este obligatorie începând de la o putere instalată mai mare de 1MW, chiar dacă vorbim de un cumul al puterii instalate în mai multe parcuri de prosumator, așa cum este în cazul nostru”, mai spune Stelian Muscalu.

În prezent, puterea instalată combinată a parcurilor fotovoltaice dezvoltate în cadrul platformei EnergiePentruToti.ro depășește 6 MW (22.400 de panouri montate) și plasează proiectul ECITIM în topul celor mai mari investiții colective în domeniul energiei din România. Cele 13 parcuri fotovoltaice au fost dezvoltate de ECITIM în urma unei investiții de peste 6 milioane de euro, în colaborare și cu aportul a peste 600 de parteneri și investitori.

Toate investițiile și parteneriatele au fost realizate prin platforma EnergiePentruToti.ro, care facilitează colaborarea între entități diferite pentru construirea parcurilor fotovoltaice, permițând persoanelor fizice și juridice deopotrivă să dețină participații în proiectele ECITIM.

Compania ECITIM, prin platforma EnergiePentruToti.ro, oferă un management end-to-end pentru investițiile în energie solară, garantând transparență și flexibilitate prin detalii clare despre contracte. Simplifică achiziția de pachete energetice, asigură plăți facile și conformitate legală. Utilizatorii beneficiază de monitorizare în timp real a producției, garanții extinse și încasări transparente, cu calcul clar al veniturilor. Opțiunile de reziliere sau vânzare, alături de interesele aliniate, unde compania prosperă doar dacă sistemul produce energie, subliniază angajamentul ECITIM de a maximiza rentabilitatea și a minimiza riscurile pentru parteneri.

Până la finalul anului, ECITIM estimează finalizarea unui nou parc fotovoltaic, ce urmează a fi propus spre vânzare partenerilor după conectarea la rețea, complet funcțional și nu în stadiu de proiect, cum au fost toate celelalte proiecte realizate anterior.

„Proiectele noastre sunt dezvoltate și funcționează, în prezent, respectând legea prosumatorului. Am decis să obținem licența de exploatare comercială a capacităților de producție de energie pentru a preîntâmpina eventuale schimbări de paradigmă legislativă. În același timp, în momentul în care creșterea a accelerat, o reașezare, pe noi baze, inclusiv legislative, a întregului business a devenit un obiectiv strategic pentru a continua dezvoltarea în același ritm”, mai spune Stelian Muscalu, argumentând decizia strategică a ECITIM de a deveni furnizor de energie electrică.

Strategia de dezvoltare a companiei  ia în calcul alte 8 parcuri fotovoltaice în 2024, lucru care îi permite extinderea capacității de producție și a ofertei, concomitent cu consolidarea poziției în piață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *