Raport McKinsey: Potentialul economic al inteligentei artificiale generative

Generative AI

Inteligența artificială generativă (IA generativă) este un tip de inteligență artificială programată să „învețe” singură, din datele pe care le primește de la diferiți utilizatori. Prin IA generativă înțelegem acei algoritmi care pot crea conținut nou, inclusiv conținut de tip audio, imagini statice, video, texte, simulări și coduri. Diferiții algoritmi de IA generativă au adunat milioane de utilizatori în doar câteva zile de la lansare, iar acum, anumite categorii profesionale sunt amenințate de IA generativă care poate efectua sarcini mai rapid și mai eficient decât orice om. Impactul complet asupra mediului de business și asupra societății este încă neclar, dar McKinsey & Company analizează într-un nou raport potențialul economic pe care îl au algoritmii de inteligență artificială generativă.

Impactul asupra economiei globale ar putea fi de ordinul trilioanelor de dolari

Cea mai nouă cercetare realizată de McKinsey & Company pe 63 de studii de caz arată că IA generativă ar putea suplimenta economia globală cu 2,6 până la 4,4 trilioane de dolari anual în economia globală. Prin comparație, PIB-ul Regatului Unit în 2021 a fost de 3,1 trilioane de dolari. Astfel, impactul inteligenței artificiale ar crește cu 15% până la 40%. Această valoare estimată s-ar putea dubla dacă IA generativă ar fi inclusă în sarcinile actuale, nu doar în cele 63 de studii de caz analizate.

Aproximativ 75% din valoarea pe care IA generativă o aduce se încadrează în patru mari categorii: servicii pentru clienți, marketing și vânzări, dezvoltare de software și R&D

Dintre toate cele peste 60 de studii de caz analizate, cea mai mare valoare adăugată de IA generative s-a înregistrat în interacțiunea cu clienții, sub forma chat boților integrați pe diferite site-uri sau a asistenților vocali integrați în serviciile pentru clienți telecom. De asemenea, IA generativă are un impact major și în dezvoltarea de conținut de marketing sau de vânzări, precum și în dezvoltarea de software.

Industriile bancare, industriile tehnologice și cele științifice sunt printre cele care vor înregistra cele mai mari creșteri ale veniturilor din folosirea de IA generativă. In industria bancară, acest tip de tehnologie poate aduce între 200 și 340 de miliarde de dolari anual. În retail, impactul poate fi și mai mare, de până la 660 de miliarde de dolari anual.

IA generativă poate schimba felul în care se desfășoară munca, prin automatizarea anumitor sarcini

IA generativă și alte tehnologii similare au potențialul de a automatiza activitățile de lucru care acum ocupă până la 70% din timpul angajaților. Această automatizare este datorată în mare parte capacității crescute a inteligenței artificiale generative de a înțelege limbajul natural,  necesar pentru diferite activități de lucru. Astfel, inteligența artificială generativă are un impact semnificativ asupra job-urilor care acum necesită angajați cu un nivel educațional peste medie.

În plus, automatizarea duce și la creșterea ritmului în care se va desfășura munca în viitor. Analiștii McKinsey estimează că jumătate dintre activitățile de lucru de astăzi s-ar putea automatiza între anii 2030 și 2060, cu ajutorul inteligenței artificiale generative, cu aproape o decadă mai devreme decât alte estimări anterioare.

IA generativă va crește productivitatea dar vor fi necesare investiții prin care angajații vor fi sprijiniți în tranziția către noile posturi sau schimbarea locurilor de muncă

Inteligența artificială generativă ar permite o creștere a productivității muncii cu 0,1 până la 0,6% anual până în 2040, în funcție de rata de adopție a tehnologiei și de redistribuire a timpului angajaților către alte activități. Angajații vor avea însă nevoie de sprijin pentru a deprinde noi competențe sau pentru a-și schimba locul de muncă într-un proces de reorientare a carierei. Dacă tranzițiile la care angajații vor fi supuși, precum și alte riscuri adiacente, vor putea fi gestionate eficient, inteligența artificială generativă ar putea contribui în mod substanțial la creșterea economică și ar putea sprijini dezvoltarea unei lumi mai durabile și mai inclusive.

Era inteligenței artificiale generative este abia la început, iar primele studii de caz sunt convingătoare. Însă e nevoie de timp pentru o analiză completă a beneficiilor pe care această tehnologie le poate avea, iar autoritățile publice, precum și liderii de business vor fi nevoiți să înfrunte provocări diferite, precum gestionarea riscurilor asupra forței de muncă sau reorganizarea unor procese de business.

Întregul raport despre potențialul economic al inteligenței artificiale generative poate fi accesat la următorul link https://www.mckinsey.com/capabilities/mckinsey-digital/our-insights/the-economic-potential-of-generative-ai-the-next-productivity-frontier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *