„La masa cu mine”, un program de nutritie si sport pentru copiii cu tulburari alimentare, a fost demarat de Asociatia Zi de Bine

Asociatia Zi de Bine x La masa cu mine

Programul se va desfășura în perioada iulie – decembrie 2023, și este adresat copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, dar și părinților

București, 4 iulie 2023„La masă cu mine”, un program de nutriție și sport pentru copiii cu tulburări alimentare a fost demarat recent de Asociația Zi de Bine, în colaborare cu Alina Manuela Ciufu, psiholog clinician și psihoterapeut, dr. Florin Ioan Bălănică, medic nutriționist și Andrei Burlacu, kinetoterapeut, maseur și antrenor personal specializat în mișcare funcțională. Asociația pentru prevenirea și tratamentul tulburărilor de alimentație (APTTA) estimează că peste 400.000 de persoane din România se confruntă cu tulburări de alimentație. Femeile și fetele sunt cele mai afectate de acest lucru, fiind a treia cea mai comună boală cronică în rândul tinerelor.

În acest context, Asociația Zi de Bine demarează în perioada iulie – decembrie 2023, un program axat pe tulburări alimentare la copiii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, în special copii care se confruntă cu supraponderalitate. Programul este totodată adresat și părinților, adulții care pot contribui semnificativ la vindecarea problemelor de alimentație ale copiilor.

Programul începe cu o tabără de 7 zile, organizată la Straja (Hunedoara), în perioada 9-16 iulie 2023, pentru 33 de copiii cu vârsta între 8-14 ani. În tabără, fiecare copil va fi însoțit de unul dintre părinți. Copiii și părinții vor fi împărțiți pe grupe de lucru și vor participa la activități gândite și ghidate de specialiști, un medic nutriționist, un psiholog și un specialist în mișcare funcțională, dar și la activități de relaxare, pregătite de instructorii taberei.

„Uneori ne simțim captivi în situații care par fără scăpare, care ne epuizează și la care ne este greu să găsim o soluție în timp util, indiferent dacă suntem adulți sau copii. Cei mici sunt în momentul vieții lor în care au nevoie de prieteni, să râdă și să se simtă apreciați, iar orice impediment, fie el de natură emoțională sau fizică, le poate zdruncina încrederea în sine și îi plasează într-un loc al rușinii, fricii și poate chiar al bullying-ului. Acest proiect este de fapt despre soluții, încredere de sine, iubire și baze sănătoase, pornind de la importanța unui stil de viață sănătos și echilibrat”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin, vor oferi 40.000 de euro pentru realizarea acestui program.

Timp de 6 luni, specialiști în domenii complementare, vor crea obiceiuri sănătoase pentru cei mici, dar și pentru părinții lor, cum ar fi mișcarea consecventă, hrănirea regulată cu alimente asociate corect și gestionarea stresului. Astfel, copiii câștigă amintiri, o comunitate din care să facă parte, stimă de sine și încrederea că se pot simți mai fericiți și mai sănătoși decât au crezut vreodată că este posibil.

„Acest program este minunat prin formatul pe care îl abordează. Eu am mai participat în tabere pe această tematică, dar ele nu au continuat după cele 7 zile. Și de multe ori am constatat chiar o înrăutățire a situației pe termen lung, deoarece nesusținuți, copiii au revenit la vechile obiceiuri, ba chiar mai rău, pentru că s-au simțit și abandonați.” a declarat Alina Ciufu, psihoterapeut.

Prin jocuri, exerciții și dinamică de grup, copiii vor învăța în fiecare zi o strategie diferită pentru a le permite să se întoarcă la viața de zi cu zi mai bine pregătiți pentru a face față obstacolelor din școală și comunitate cum ar fi hărțuirea, discriminarea  și alimentația nesănătoasă. Părinții vor participa activ la activitățile gândite cu scopul de a înțelege mai bine problemele de sănătate și emoționale ale copilului, aspecte ce țin de nutriție sănătoasă, dar și cum să facă față situației și să comunice mai bine cu copiii lor.

“Orice părinte sau persoană adultă relevantă din viața copilului poate constata la un moment dat o creștere sau scădere în greutate, o disfuncție în creștere și un anumit comportament alimentar care înseamnă că mănâncă mai mult noaptea decât ziua, că mănâncă mai multe dulciuri decât mâncare, că mai mult stă pe telefon decât face altceva. Când devine un tip de comportament o tulburare alimentară? În momentul în care te afectează fizic, emoțional și psihosocial – o retragere din grupul de prieteni, teama de a merge la școală, sport excesiv și altele”, a adăugat dr. Florin Ioan Bălănică, medic nutriționist.

Pregătirea fizică a fiecăruia se va axa pe exerciții de postură, exerciții de motricitate și coordonare, exerciții pentru dezvoltarea vitezei și reacției sau exerciții cu greutatea propriului corp pentru a favoriza dezvoltarea armonioasă.

Pentru a se asigura că vor fi aplicate obiceiurile și recomandările din timpul taberei, programul va continua și după tabără, cu sesiuni de grup obligatorii (câte una pe lună), alături de specialiști, pentru a monitoriza și consolida rezultatele obținute și pentru a preveni întoarcerea la rutina care a cauzat problemele inițiale.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *