Gartner evidențiaza 10 greșeli comune intalnite in strategiile pentru cloud ale organizațiilor

O strategie pentru cloud este un punct de vedere concis asupra rolului pe care cloud computing-ul il are in organizație. Cu toate acestea, liderii de afaceri și cei de IT continua sa comita 10 greșeli comune atunci cand iși elaboreaza strategia pentru cloud, dupa cum arata analiștii Gartner.  

„O strategie buna pentru cloud ar trebui sa fie un document scurt și ușor de parcurs, constand din 10 pana la 20 de pagini sau slide-uri”, a declarat Marco Meinardi, Vice President Analyst la Gartner. „In plus, strategia de afaceri ar trebui sa influențeze strategia cloud și sa ofere indrumari celor care o vor implementa. Trebuie sa coexiste cu alte eforturi strategice, nu sa incerce sa le refaca”, a adaugat Meinardi.

Marco Meinardi, Vice President Analyst la Gartner, a explicat cum puteți evita sa comiteți aceleași greșeli in timp ce dezvoltați o strategie pentru cloud.

Analiștii Gartner au discutat despre modul de adoptare și utilizare a beneficiilor oferite de cloud și au demonstrat valoarea adusa de acesta in cadrul Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference 2022 desfașurat la Londra.

Liderii de afaceri și cei din IT ar trebui sa colaboreze pentru a stabili o strategie pentru cloud și sa evite urmatoarele 10 greșeli atunci cand o construiesc:

  1. Presupunerea ca este o strategie (numai) de IT

Cloud computing nu este doar legat de tehnologie. Cei din afara mediului IT au abilitați și cunoștințe esențiale pentru succesul strategiei cloud. „Liderii de afaceri și cei de IT ar trebui sa evite greșeala de a concepe o strategie centrata pe IT și apoi sa incerce sa o „vanda” restului organizației”, a spus Meinardi. „Departamentele de afaceri și cel de IT ar trebui sa fie parteneri egali in definirea strategiei cloud”, a adaugat el.

  1. Inexistența unei strategii de ieșire

Elaborarea unei strategii de ieșire din relația cu furnizorii de cloud este dificila, acesta fiind unul dintre motivele pentru care mulți lideri nu creeaza una. Multe organizații cred ca nu au nevoie de o strategie de ieșire, deoarece nu se așteapta sa aduca nimic inapoi din cloud in propriile centre de date. Cu toate acestea, o strategie de ieșire este vitala pentru succesul strategiei de cloud a unei organizații. „Este ca și cum ai avea o polița de asigurare in sertar, pe care speri ca nu va trebui sa o folosești niciodata”, a spus Meinardi.

  1. Combinarea sau confundarea unei strategii pentru cloud cu un plan de implementare a cloud-ului

O strategie pentru cloud este diferita de un plan de implementare a cloud-ului, iar o strategie pentru cloud trebuie sa fie pe primul loc. Este faza de decizie in care liderii de afaceri și cei de IT decid rolul pe care cloud computing-ul il va juca in organizație. Este urmata de un plan de implementare a cloud-ului, punand in aplicare strategia cloud.

  1. Convingerea ca este prea tarziu pentru a concepe o strategie pentru cloud

Niciodata nu este prea tarziu pentru a incepe o strategie pentru cloud. „Daca organizațiile promoveaza adoptarea cloud-ului fara o strategie, acest lucru va provoca in cele din urma rezistența din partea persoanelor care nu sunt aliniate la factorii și principiile cheie ale strategiei. Ca urmare, aceasta rezistența va incetini adoptarea cloud-ului și va pune in pericol intregul proiect cloud”, a spus Meinardi.

  1. Echivalarea unei strategii pentru cloud cu „Mutam totul in cloud”

Multe organizații presupun ca a avea o strategie pentru cloud implica mutarea integrala in cloud. „Aceasta abordare descurajeaza mulți lideri de afaceri și de IT sa elaboreze o strategie, deoarece cred ca aceasta inseamna ca vor fi forțați sa inceapa sa foloseasca cloud computing pentru orice”, a spus Meinardi. „Organizațiile ar trebui sa pastreze o abordare deschisa și sa colaboreze cu un expert in tehnologie non-cloud, cum ar fi un arhitect enterprise, care poate aduce o viziune mai ampla in definirea strategiei dumneavoastra cloud”, a completat Meinardi.

  1. „Strategia noastra in cloud este strategia noastra pentru centrul de date”

Multe organizații iși confunda strategia in cloud cu strategia pentru centrele de date. In timp ce organizațiile trebuie sa le separe, trebuie sa se asigure ca acestea sunt aliniate, deoarece asta afecteaza rolul pe care cloud computing-ul il va juca in organizația lor. „Deciziile privind strategia cloud sunt legate de sarcinile de lucru, nu decizii privind centrele de date”, a spus Meinardi.

  1. Convingerea ca o decizie executiva este o strategie

O alta greșeala comuna pe care o fac organizațiile este sa adopte cloud computing, deoarece CEO-ul, CIO sau șeful unei departament considera ca acest lucru va duce la economii de costuri. Analiștii Gartner recomanda tratarea deciziilor executive ca o susținere a procesului de concepere a unei strategii pentru cloud și nu ca o strategie pentru cloud in sine. Strategia pentru cloud ar trebui, de asemenea, sa pastreze legatura cu procesele de afaceri, asigurandu-se ca organizațiile știu de ce se pun in mișcare diverse sarcini de lucru și care este scopul acestora.

  1. Convingerea ca adoptarea unui furnizor inseamna ca aceasta este strategia cloud

Organizațiile vor folosi probabil mai multe servicii cloud diferite de-a lungul timpului. Pe masura ce utilizarea serviciilor cloud ar putea deveni din ce in ce mai larga și mai diversa, liderii de afaceri și cei de IT ar trebui sa elaboreze o strategie ampla prin adaptarea mai multor tipuri de scenarii, servicii cloud, furnizori și medii non-cloud.

  1. Externalizarea dezvoltarii strategiei de cloud

Externalizarea strategiei de cloud a unei organizații poate parea o soluție atractiva, dar nu ar trebui facuta – este mult prea important sa externalizați. In schimb, analiștii Gartner recomanda liderilor de afaceri și celor de IT sa foloseasca terțe organizații – chiar și furnizorul de cloud – pentru implementare. Aceasta poate fi o modalitate eficienta de a-și dobandi competențele limitate de cloud de care organizația lor are nevoie.

  1. A spune „Strategia noastra este cloud-ul ca prima opțiune” este intreaga strategie pentru cloud

O abordare bazata pe cloud inseamna ca daca cineva solicita o investiție, locul implicit pentru a construi sau a plasa noul activ este in cloudul public. „Dar cloud-ul ca prima opțiune nu inseamna doar cloud. Daca liderii de afaceri și cei de IT adopta principiul cloud-ul ca prima opțiune, strategia lor ar trebui sa stabileasca excepțiile de la alegerea implicita care va duce aplicațiile in alta parte decat in ​​cloud”, a spus Meinardi.

Clienții Gartner pot afla mai multe din „Infographic: Cloud Strategy Cookbook”.

Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference

Analiștii Gartner ofera analize suplimentare privind strategiile cloud și tendințele manifestate la nivel de infrastructura și operațiuni ,in cadrul seriei de evenimente Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference programate pe 6-8 decembrie la Las Vegas și 13-14 decembrie la Tokyo. Urmariți știrile și actualizarile de la aceste conferințe pe Twitter folosind #GartnerIO.

Despre Gartner for Information Technology Executives

Gartner for Information Technology Executives ofera o perspectiva acționabila și obiectiva pentru CIO și liderii IT, pentru a-i ajuta sa-și conduca organizațiile prin transformarea digitala și sa conduca creșterea afacerii. Informații suplimentare sunt disponibile la www.gartner.com/en/information-technology.

Urmariți știrile și actualizarile de la Gartner for IT Executives pe Twitter și LinkedIn. Vizitați IT Newsroom pentru mai multe informații și analize.

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) ofera o perspectiva obiectiva și utila pentru directori și echipele lor. Indrumarile și instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide și mai inteligente și o performanța mai buna in ceea ce privește prioritațile esențiale ale unei organizații. Pentru a afla mai multe, vizitați: gartner.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *