Asociația Zi de Bine face „Cald în vatră” pentru bunici, împreună cu Asociația SufletEȘTI

București, 5 decembrie 2022: În decembrie, Asociația Zi de Bine împreună cu Asociația SufletEȘTI vizitează bunicii din municipiul Onești, județul Bacău, pentru a curăța coșul sobei din 31 de case. Astfel, vor ajunge în satele Dumbrava, Brătești, Mănăstirea Cașin, Deleni, Capătu, Bârsănești și Poiana Sărată și ulterior, le vor asigura bătrânilor, lemnele de foc necesare pentru a trece cu bine peste iarnă. Cei născuți în luna decembrie, care vor să se alăture cauzei „Cald în vatră”, își pot dona ziua de naștere AICI.

Bugetul necesar pentru proiectul Cald în vatră, este de 35.000 de euro și este oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.

Asociatia Zi de Bine x Cald in vatra

„Am ales să încheiem anul 2022 prin a fi alături de cei care ne-au arătat ce înseamnă bunătatea și iubirea necondiționată, bunicii. Deși viața ne poartă pe multe cărări, drumul se va întoarce, mai devreme sau mai târziu, la casa bunicilor, acolo unde am simțit cum este o copilărie fericită. Bunicii pe care îi vom vizita pe parcursul lunii decembrie, au rămas fără copii, familie sau sunt neajutorați, însă vom încerca să fim alături de ei și să le facem o bucurie,au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Pentru cei 31 de bunici din satele de lângă Onești, Asociația Zi de Bine alături de Asociația SufleEȘTI și cu ajutorul unei echipe de coșari, va curăța coșurile de fum și va oferi lemne pentru întreaga iarnă.

În România rurală datele privind casele care iau foc din cauza coșurilor necurățate, sunt îngrijorătoare. În 2020, numărul incendiilor din această zonă a ajuns la 110, iar anul trecut s-au înregistrat 196 de astfel de cazuri. Coșurile curățate necorespunzător au fost cauza principală de incendiu în 22 de cazuri în anul 2020, iar în 2021 numărul a fost de 54, conform datelor din zonă.

„Am început proiectul nostru în acest an împreună cu Asociația Zi de BINE, din dorința de a-i proteja pe cei în vârstă și de a le oferi siguranță, pentru că de obicei primeam mesaje când ardeau deja casele.  Și, cum majoritatea caselor ard din cauza sobelor necurățate, ne-am zis hai să facem primul pas pentru a întâmpina această problemă și să mergem să le curățăm coșurile. Este mai bine decât, după aceea,  să mergem să le construim o casă, este mult mai costisitor. Pe majoritatea bătrânilor îi cunosc din anii trecuți. La ei ajungem prin preoți, prin oamenii de la asistență socială, prin prieteni care le cunosc situația. Iar noi, de exemplu, atunci când trecem printr-un sat și vedem o casă mai dărăpănată și îi vedem prin curte, stăm de vorbă cu ei. Și astfel ne dăm seama cine are nevoie de ajutor. Acum ninge și multe drumuri sunt aproape impracticabile, nu mai putem intra cu mașina. Tăiem lemnele la 1 km distanță aproximativ, în grădina altor oameni și după aceea le ducem cu căruța, pentru că dacă intrăm cu mașina plină cu lemne, există șanse mari să rămânem blocați” a declarat Mihai Zarzu, fondatorul Asociației SufletEȘTI, Onești.

Mihai Zarzu a fondat Asociația SufletEȘTI în urmă cu doi ani, în plină pandemie. A început prin a oferi ajutor în spitale, apoi a adunat ghiozdane pentru copii și a găsit burse pentru ca aceștia să poată merge la școală.

Anul trecut, Mihai a pornit într-o altă misiune, aceea de a curăța coșurile din satele de lângă Onești, unde locuiesc oameni în vârstă, aflați în neputință și singurătate.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *