Gartner „Banking-as-a-Service” va atinge un nivel de adoptare pe scara larga in urmatorii doi ani

Gartner Hype Cycle for Banking

Analistii exploreaza tendintele in domeniul bancar digital saptamana aceasta la Gartner IT Symposium/Xpo 2022, Gold Coast, 12-14 septembrie

Banking-as-a-Service (BaaS) va ajunge la adoptarea pe scara larga in termen de doi ani, conform celui mai recent Gartner Hype Cycle ce are ca subiect tehnologiile ce contribuie la transformarea digitala a serviciilor bancare. Analistii Gartner prevad ca pana la sfarsitul lui 2024 un procent de 30% dintre bancile cu active mai mari de 1 miliard de dolari vor lansa BaaS pentru atragerea de noi venituri, dar jumatate nu vor atinge obiectivele estimate.

In cadrul prezentarii sustinute la Gartner IT Symposium/Xpo 2022, eveniment desfasurat in Australia la Gold Coast, Jeff Casey, director senior in departamentul de analiza al Gartner, a declarat: „Aceste banci au, de obicei, ambitia de a genera si diversifica fluxurile de venituri sau, intr-o masura mai mica, aspira sa isi extinda investitiile anterioare efectuate in zona de reglementare, cum ar fi PSD2 in Europa, in masini generatoare de venituri”.

BaaS este una dintre cele patru tehnologii despre care Gartner spune ca au un potential de a genera niveluri ridicate de transformare in sectorul bancar si este probabil sa se maturizeze in urmatorii doi ani. Celelalte tehnologii sunt chatbotii, cloudul public pentru servicii bancare si aplicatiile de plati prin intermediul mesageriei de pe platformele sociale. Directorii IT ai bancilor ar trebui sa ia in considerare modul in care inovatiile cheie modeleaza industria in care activeaza si sa-si prioritizeze in consecinta strategiile de investitii in tehnologie.

BaaS se afla la varful Hype Cycle (vezi Figura 1). Tehnologia este impulsionata atat de banci, cat si de institutiile nebancare care aspira sa genereze sau sa imbunatateasca fluxurile de venituri directe si intermediare.

Figura 1: Gartner Hype Cycle for Digital Banking Transformation, 2022

Sursa: Gartner (septembrie 2022)

Inovatiile tehnologice de acest tip stimuleaza competitivitatea in randul institutiilor bancare si nebancare, influenteaza cererea clientilor pentru produse si servicii si modeleaza actiunile autoritatilor de reglementare la nivel global,” a spus Casey.

BaaS

BaaS poate fi un set restrans sau extins de functiuni utilizate de serviciile financiare oferite de bancile autorizate sau de entitatile reglementate pentru a genera noi modele de afaceri ce vor fi implementate de alti participanti la piata bancara – fintech-uri, neobanci, banci traditionale si alte terte parti.Jucatorii de pe piata sunt din ce in ce mai atrasi de modele de colaborare care permit obtinerea de experiente imbunatatite pentru clienti, cum ar fi servicii si produse cu caracteristici mai bogate, un set mai larg de produse si experiente inovatoare pentru clienti. Institutiile non-bancare beneficiaza de o accelerare rapida a evolutiei lor pe piata bancara prin folosirea licentei unei entitati reglementate in loc sa-si urmeze propriul model.

Chatbotii

Chatbotii reprezinta una dintre principale exemple de utilizare a inteligentei artificiale (AI) in banci si vor avea impact asupra tuturor zonelor de comunicare intre masini si oameni. Desi se aplica in principal in serviciile pentru clienti, in managementul serviciilor IT sau al resurselor umane, modurile de utilizare a chatbotilor sunt incredibil de diverse. Trecerea de la „utilizatorul invata interfata” la „chatbotul invata ce doreste utilizatorul” are implicatii asupra integrarii, instruirii, productivitatii si eficientei la locul de munca.

Gradul de sofisticare a pietei platformelor conversationale AI pentru mediul enterprise a condus la dezvoltarea de instrumente imbunatatite pentru banci pentru ca acestea sa poata construi si intretine chatboti folosind resurse non-IT. Operationalizarea in departamentele de business din afara IT-ului face ca productia de chatboti sa fie o activitate mai productiva.

Cloudul public pentru institutiile bancare

Adoptarea cloudului public are un efect din ce in ce mai puternic in ceea ce priveste transformarea in industria bancara, deoarece bancile pot atinge un nivel mai mare de eficienta si agilitate prin mutarea sarcinilor de lucru in cloud. Cloudul public pentru institutiile bancare ofera software-ul bancar specific intr-un ecosistem de cloud public prin integrarea graduala a respectivelor aplicatii, de la cele bazate pe cloud pana la cele complet native.

Bancile dobandesc agilitate prin scalarea rapida in ambele sensuri pentru a raspunde prin schimbari in concordanta cu nivelul cererilor, precum si pentru a indeplini conformitatea reglementarilor prin indeplinirea cerintelor temporare. Prin centralizarea si optimizarea resurselor, o parte dintre acestea sunt eliberate pentru dezvoltarea activelor digitale. De asemenea, costurile fixe sunt reduse prin evitarea infrastructurilor supradimensionate, iar structurile de costuri sunt optimizate. Bancile sunt, de asemenea, capabile sa centralizeze aplicatii si platforme care usureaza dezvoltarea si testarea, evitand suprapunerea sau duplicarea.

Aplicatii de plata prin intermediul mesageriei de pe platformele sociale

Aceste tipuri de aplicatii de plata se bazeaza pe platformele de mesagerie instantanee pentru a genera tranzactii de plata. Interfata aplicatiei de mesagerie este utilizata pentru a inregistra conturi de plata si pentru a initia si monitoriza activitatea tranzactionala aferenta. Modernizarea infrastructurii de plati si capacitatea de a utiliza API-urile bancare si de plata bazate pe standarde deschise au oferit noi modalitati de a furniza servicii de plati pentru aplicatiile de mesagerie sociala.

Adoptarea aplicatiilor de mesagerie sociala a transformat atat comportamentul de cumparaturi, cat si comportamentul de plata, in special in Asia. Kakao Pay, LINE Pay, WeChat Pay si WhatsApp Pay demonstreaza modul in care aplicatiile de mesagerie sociala ofera atat date contextuale, cat si interfata pentru a interactiona cu clientii.

Clientii Gartner pot citi mai multe in „Hype Cycle for Digital Banking Transformation, 2022”.

Aflati despre prioritatile de top in 2022 pentru CIO din domeniile bancar si de investitii in e-book-ul gratuit pus la dispozitie de Gartner: 2022 CIO Agenda: A Banking and Investment Perspective.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *