Huawei susţine educaţia universitară prin burse acordate profesorilor

București, 11 ianuarie 2021. Huawei continuă programele de susţinere a mediului universitar şi oferă prin proiectul Bursele ANIS două burse în valoare de 5.000 de euro fiecare, pentru cursuri ce vizează tehnologii precum Cybersecurity şi Artificial Intelligence. Prin intermediul acestor burse sunt încurajate metodele de predare inovatoare integrate în curricula universitară.

Proiectul Bursele ANIS descrie rezultatul concret al parteneriatului dintre mediul academic și industria IT&C din România. Această colaborare are ca obiectiv principal creșterea calității educaționale, respectiv o forță de muncă bine pregătită pentru realitatea actuală din piața muncii.

Le mulțumim partenerilor de la ANIS pentru colaborarea în cadrul acestui proiect. Suntem o companie globală de tehnologie și este datoria noastră să sprijinim sectorul educației și să ajutăm tinerii să țină pasul cu dezvoltarea tehnologiei. Sprijinul acordat profesorilor și dezvoltării unei noi generații pentru a avea succes și a fi competitivă la nivel național și international reprezintă cheia pentru viitorul oricărei țări”, a spus George Zhang, CEO Huawei Technologies Romania.

Cele două proiecte sponsorizate de Huawei au fost obţinute de Diana-Laura Borza, lector în cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, câştigătoare a bursei ML/AI pentru cursul Computer Vision and Deep Learning şi Paul Irofti, lector la Universitatea din București, câştigător al bursei Cybersecurity pentru cursul Sisteme de operare: proiectare și securitate (SOPS).

“Programul Bursele ANIS reprezintă un efort important al industriei locale de IT în sprijinirea sistemului educațional universitar din țara noastră. Ne bucurăm că Huawei a fost alături de noi la această ediție. Contribuția companiilor de tehnologie în societate nu trebuie să se opreasca doar la crearea de locuri de muncă, iar Huawei și firmele care au sprijinit programul Bursele ANIS în ultimii ani au demonstrat că împreună, mediul privat și cel educațional, putem crea o schimbare benefică în viitorul acestei țări”, a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

Acest sprijin vine ca o încurajare pentru pasiunea de care dau dovadă cadrele didactice în parcursul lor profesional. Iar această pasiune reiese şi din parcursul anilor de pregătire şi învăţare. Diana-Laura Borza spune că încă din timpul facultății mi-am dorit să rămân în mediul universitar pentru că îmi place să predau și să lucrez în cercetare. Astfel, am ales să îmi fac doctoratul la aceeași universitate, într-un domeniu multidisciplinar, mai precis analiza automată a trăsăturilor faciale și analizarea micro expresiilor. Încă din timpul studiilor masterale am predat la mai multe materii (Programarea Calculatoarelor, Procesarea Imaginilor, Algoritmi Fundamentali). De anul trecut sunt lector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Bursa primită o voi folosi pentru a mă perfecționa (înscrierea la workshop-uri, la școli de vară în domeniul viziunii computerizate și pentru o scurtă vizită în interes de cercetare într-un colectiv de la o universitate occidentală). De asemenea, în viitorul apropiat plănuiesc să achiziționez anumite echipamente (o placă grafică GPU), atât mie, cât și studenților care se vor înscrie la opționalul propus, să antrenăm rețele neuronale mai complexe.

Paul Irofti subliniază, de asemenea, importanţa burselor ANIS pentru mediul universitar şi consideră că necesitatea acestora provine din nevoia de a promova aspectul didactic al carierei noastre, un lucru foarte rar luat în considerare şi, din ce cunosc eu, unic! Din acest motiv am fost emoţionat când am aplicat şi foarte încântat când am primit răspunsul pozitiv din partea ANIS. Având în vedere concurenţa şi componenţa comisiei de concurs, îl consider cu atât mai preţios. Obiectiv, bursa mă ajută nu numai financiar, dar şi în carieră, fiindu-mi de folos pentru promovare, aplicarea la alte granturi sau premii, cât şi ca prestigiu în CV.

Acţiunile de sprijin pentru cursurile de tehnologie au rolul de revigora sistemul educaţional, dar şi de a stimula noile generaţii în adoptarea şi dezvoltarea digitalizării. Diana-Laura Borza consideră că, deși în orașele mari au început să se facă pași către digitalizare, la nivel național suntem încă la început de drum, datorită faptului că infrastructura software nu este de calitate (sau nu există), tehnologiile sunt învechite sau oamenii nu sunt suficient de pregătiți. Odată cu pandemia am fost nevoiți să accelerăm procesul digitalizării, dar cu aceeași ocazie am văzut şi impactul pe care lipsa acesteia îl are în toate domeniile: medical, administrativ, educațional etc. Numărul de studenți din domeniul tehnologiei informației este în continuă creștere, iar informaticienii din România sunt recunoscuți la nivel global pentru performanţele lor.

Conform datelor ANIS (Asociația patronală a industriei de software și servicii), România ocupă locul şase în Uniunea Europeană în privinţa numărului de absolvenţi din IT&C şi poziţia a patra la nivel mondial în privinţa numărului de medalii obţinute la competiţiile academice. Peste 27.000 de studenţi se înscriu anual la facultăţi cu profil tehnologic, iar Huawei va continua şi în acest an să susţină demersurile inovatoare în educaţie la nivel naţional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *