AMD a anunțat un nou proiect cu Lenovo și Nikhef, Institutul Național Olandez de Fizică Subatomică. Nikhef va dedica clusterul nou de calcul, recent instalat, aflat în prezent în fază de testare, eforturilor pentru combaterea COVID-19.
Utilizat în mod normal pentru calcule care privesc domeniile fizicii particulelor și a undelor gravitaționale, centrul de date din Amsterdam, Olanda, oferă putere de calcul proiectului Rosetta@home de la Universitatea din Washington, care încearcă să descifreze structura proteică de bază cu ajutorul nodurilor masive de calcul.
Extensia DC bazată pe Lenovo ThinkSystem SR655 a fost instalată pentru ca sistemul să fie pregătit de fluxurile de date din ce în ce mai mari care vin de la CERN, Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare, unde se anticipează că acceleratorul de particule Large Hadron Collider va produce de zece ori volumul actual de date. În ultimele săptămâni, au fost livrate și instalate în total patru rack-uri, care însumează peste 3800 de nuclee de calcul AMD EPYC și 31 TB de memorie.
Nikhef testează deja infrastructura informatică necesară pentru viitorul flux de date, furnizând energie de calcul către e-Infrastructura națională olandeză. Noua capacitate de calcul va fi folosită în timpul acestor teste de Dutch Power Cows, o echipă de „tweakers” care oferă pachete bundle de putere de procesare către anumite proiecte globale. Pe fondul pandemiei actuale, echipa își propune să contribuie la cercetarea structurilor moleculare ale coronavirusului.
Noile sisteme cluster anunțate sunt în concordanță cu acordul inițial cu Nikhef de anul trecut, care a anunțat extinderea centrului de date cu un grup de servere Dell EMC PowerEdge R6415 alimentat de AMD EPYC. Institutul contribuie la avansarea tehnologiilor viitorului, fizica particulelor jucând un rol cheie în dezvoltarea internetului, navigarea prin GPS, tehnologia avansată de senzori și la tehnici de imagistică medicală.
Anunțul vine în contextul în care AMD a dezvăluit planurile recente de colaborare cu Laboratorul Național Lawrence Livermore și Penguin Computing din SUA pentru a face un upgrade clusterului de înaltă performanță (HPC) neclasificat al Laboratorului, care ajută la cercetarea COVID-19. Sistemul Corona va fi utilizat de COVID-19 HPC Consortium, un parteneriat public-privat din SUA, care oferă gratuit resurse de calcul oamenilor de știință din întreaga țară angajați în lupta împotriva COVID-19.