ELKO a incheiat anul 2019 cu o cifra de afaceri si indicatori de profitabilitate record

ELKO, unul dintre cei mai mari distribuitori de produse, solutii IT si electronice de consum din regiune, prezent si in Romania, a anuntat rezultatele financiare consolidate pentru anul 2019. Conform acestor rezultate, grupul ELKO a inregistrat cea mai mare cifra de afaceri si cei mai buni indicatori de profit brut de pana acum.

Extinderea portofoliului de produse distribuite si patrunderea pe noi piete au fost factorii determinanti in obtinerea acestor rezultate.

Principalii indicatori din raportul financiar consolidat pentru anul 2019:

  • Cifra de afaceri: 1 883 milioane USD (1 682 milioane EUR), cu 6.5% mai mult fata de anul anterior;
  • Marja de profit brut: 5.3%, in crestere cu 0.6 puncte procentuale fata de anul precedent;
  • Profitul brut: 99.7 milioane USD (89 milioane EUR), cu 21% mai mare decat cel inregistrat in 2018;
  • Profitul net: 19.8 milioane USD (17.7 milioane EUR), cu 111.5% mai mare decat cel din 2018.

Defalcarea cifrei de afaceri pe categorii de produse:

  • Componente – 487 milioane USD (435 milioane EUR), in crestere cu 4%;
  • PC-uri – 291 milioane USD (260 milioane EUR), in crestere cu 19%;
  • Telefoane mobile – 533 milioane USD (476 milioane EUR), in scadere cu 14%;
  • Echipamente pentru casa si birou, periferice – 153 milioane USD (136 milioane EUR), in crestere cu 28%;
  • Software – 51 milioane USD (45 milioane EUR), in crestere cu a 15%;
  • Solutii si servicii cu valoare adaugata – 102 milioane USD (91 milioane EUR), in crestere cu 48%;
  • Televizoare – 127 milioane USD (113 milioane EUR), in crestere cu 27%;
  • Aparate de dimensiuni mici pentru casa si altele – 14 milioane USD (12 milioane EUR), in crestere cu 654%;
  • Echipament integrat – 127 milioane USD (113 milioane EUR), in crestere cu 25%.

Ne apropiem de borna de 2 miliarde. Anul trecut am inregistrat cea mai mare cifra de afaceri si cei mai buni indicatori de profit brut de pana acum. Nu avem de gand insa sa ne oprim aici, caci dezvoltarea intr-un mod inteligent este ceea ce defineste aceasta companie (Grow Smarter). Suntem mai buni in activitatea noastra decat eram ieri, suntem mai buni decat concurenta. Progresam constant in ceea ce facem si ne optimizam operatiunile interne, extindem portofoliul de produse, exploram noi piete si facem investitii semnificative in tehnologie. Performantele noastre extraordinare se datoreaza tuturor acestor masuri si nu uneia singure”, a spus Svens Dinsdorfs, CEO al grupului ELKO.

Evenimente marcante in anul 2019

Pe masura ce vanzarile au crescut, s-a amplificat si necesitatea de a regandi infrastructura. De-a lungul anului, ELKO a optat pentru depozite noi, moderne, in Riga, Rusia, Romania si Olanda, ceea ce a permis o imbunatatire a serviciilor si o optimizare a costurilor.

Dupa doi ani de derulare a unor operatiuni de succes in regiunea nordica, ELKO a cumparat in august 2019 restul de actiuni in proportie de 15% din Gandalf Distribution AB, detinand in acest fel compania in intregime.

Compania WESTech, membra a grupului ELKO si unul dintre cei mai mari distribuitori IT din Slovacia, a finalizat preluarea ARAŠID in decembrie 2019. In urma acestei achizitii, compania a devenit unic proprietar al magazinului online ProGamingShop.sk, precum si al magazinului online si al retelei retail MP3.sk.

Activitatea companiei pe durata pandemiei de COVID-19

Respectand recomandarile guvernelor locale, majoritatea angajatilor din sediile ELKO lucreaza in prezent de la distanta, asigurand in acest fel continuitatea serviciilor. Totodata, depozitele companiei asigura receptia si livrarea de bunuri fara contact direct.

Contrar incetinirii generale din economie, vanzarile ELKO au continuat sa creasca in primul trimestru al anului 2020. Explicatia acestui fenomen consta in faptul ca, atunci cand livrarile din China s-au redus, ducand la o scadere a livrarilor in piata, companiile cu stocuri de marfa optime si-au putut continua activitatea, fara niciun fel de intreruperi. Un alt factor a fost acela ca multe companii au achizitionat laptopuri si alte dispozitive pentru dotarea angajatilor in derularea activitatii de la distanta. Conform datelor operationale, cifra de afaceri si marja de profit brut la nivelul grupului ELKO au crescut in primul trimestru al anului 2020 cu 24%, respectiv 36% fata de aceeasi perioada a anului 2019. Grupul si-a atins in acest fel nivelul planificat si, mai mult decat atat, s-au redus stocurile mai vechi, ca urmare a cererii ridicate. Intre timp, activitatea companiilor din China a inceput sa revina la normal, ceea ce inseamna ca intreruperile temporare din fluxul de marfa au fost eliminate.

Avem sucursale in 11 tari, iar situatia actuala si restrictiile impuse difera in fiecare dintre ele. Rezultatele din primul trimestru al acestui an sunt deosebit de incurajatoare. In cele mai multe tari, bugetul a fost implementat intr-un mod sanatos la inceputul celui de-al doilea trimestru. Suntem increzatori, dar si precauti in acelasi timp; am invatat foarte multe din experienta acumulata de-a lungul mai multor perioade de criza. De aceea, am introdus o serie de masuri de precautie si control, pentru eventualitatea in care vom inregistra o scadere a cifrei de afaceri. Principala noastra preocupare ramane continuitatea afacerii, iar agenda noastra se axeaza pe felul in care ar trebui sa se prezinte compania dupa criza. Este evident ca vor trebui avute in vedere noi conditii si noi reguli, la care ar fi intelept sa ne aliniem si sa nu ne opunem. Continuam sa ne desfasuram activitatea si nu intentionam sa stopam investitiile in tehnologie, mai ales in zona platformelor noastre de comert electronic“, a spus Svens Dinsdorfs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *