Cum trebuie sa isi respecte patronul angajatii?

In ziua de azi afacerile s-au extins considerabil in toate domeniile respectiv in: comert, transport, imobiliare, de prestare servicii, de consiliere, medicina, stomatologie, turistic, chiar si in domenii artistice.

Fie ca sunt afaceri locale, nationale sau internationale, administratorii acestora nu pot functiona fara angajatii lor din mai multe motive. Administratorii de cele mai multe ori decat ii coordoneaza, iar angajatii fac cel mai mult efort pentru a tine firma pe picioare.

Daca angajatii dau randament bun, automat si firma respectiva are un profit mare, mai multi clienti, un prestigiu in domeniul sau de activitate si este recomandata. Din nefericire putini administratori de firma stiu sa faca diferenta intre sef si lider. Un lider si un sef pot fi aceelasi lucru sau doua lucruri complet diferite, depinzand de calitatile persoanei pe care o avem in vedere.

Nu toti sefii sunt lideri si nu toti liderii sunt neaparat sefi. Liderii sunt persoane care inspira, ghideaza şi conduc un grup pe oameni, pe un drum, spre un tel comun. Acestia sunt oameni pe care ii admiram si pe care ii urmam aproape orbeste. Sunt oamenii care asculta si de ceilalti si au in vedere interesele grupului, nu cele personale.

Liderul ghideaza fara sa fie prea insistent si e considerat ca facand parte integrata din grup, poseda calitati de top: este inteligent,  original, bun şi corect. Seful este o persoana care se afla la conducere la locul de munca, fie ca e directorul companiei sau managerul, o persoana care trebuie la randul lui sa raspunda de ceea ce se afla sub comanda sa, asa ca la randul sau are un sef.

De obicei este o persoana care lucreaza pentru bani si nu are în vedere neaparat interesele angajatilor. Un sef poate fi si un lider si poate sa-si inspire angajatii. Cu toate acestea, se stie clar ca sefii inspira teama, pe cand liderii inspira progres si creativitate. Un lider este mult mai eficient in cadrul unei companii deoarece angajatii sunt mult mai productivi sub conducerea acestuia.

Combinatia de succes ar fi un mix intre cele doua, deoarece uneori e nevoie de un plus de autoritate pentru a asigura respectarea regulilor, dar este bine ca angajatii sa fie stimulati, sa li se acorde incredere si sa fie ascultati.

Lasand la o parte comportamentul corect din punct de vedere moral, respectul administratorului firmei fata de angajat se manifesta prin conditiile bune de munca pe care le ofera angajatilor. Existand atat de multe domenii, conditiile de munca sunt diverse. De exemplu in domeniul transporturilor, angajatorul trebuie sa puna la dispozitie niste autovehicule  in stare tehnica foarte buna si curate, astfel angajatul poate sa isi desfasoare activitatea in conditii placute si sigure.

Trebuie sa existe fie ca este vorba de interior, fie ca este vorba de exterior, cosuri gunoi interior si exterior dar si pubele.

In spatiile de birouri, chiar daca pare mai putina responsabilitate atunci cand vine vorba despre curatenie, fiecare administrator trebuie sa ia aceasta treaba foarte in serios, deoarece nici un angajat nu s-ar simti comod, nu ar veni la locul de munca din placere si nu va da un randament maxim daca in birou sau la baia destinata angajatilor este dezordine sau este inadecvat curatat. In fiecare spatiu de birouri trebuie sa existe pubele cosuri gunoi colectare selectiva pentru ca  produsele de hartie si nu numai sa fie aruncate sortat pentru a fi trimise spre recilclare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *