Nu orice gaina stie sa cloceasca, asa cum o face incubatorul

Eram copil cand participam la “clocitul oualor”. Evident ca nu le cloceam eu, dar participam la intreaga corvoada: pregatirea lazii cu paie in care erau asezate ouale, asezarea gainii cu atentie si mai ales a capacului, ca pasarea sa nu fuga si sa lase ouale descoperite sau sa le raceasca.

Acum sunt foarte fericita ca munca mamei s-a usurat cu clocitoare cu intoarcere automata  , iar rezultatele acesteia sunt garantate.

Dupa un anumit timp de clocit, mama ridica gaina, in special daca nu avea experienta la clocit, iar eu intorceam pe rand si cu atentie ouale. Cel mai rau era insa cand hraneam viitoarea mama si o lasam putin sa se plimbe prin curte. Uneori ne ciupea de degete pana dadea sangele cand o luam din cuibar si alergam kilometri intregi prin curte sa o prindem si sa o asezam la loc. Se intamplau si tragedii cand puii ieseau din oua si erau asa de fragili. Closca aflata la prima ei experienta de acest tip ii strivea, iar a doua zi ii gaseam morti sub ea. Tocmai de aceea incubatorul este mult mai eficient. Si daca ies noaptea puii, dimineata ii gasim vii in dispozitiv.

In plus, sub closca, oricat de mare ar fi fost, nu incapeau mai mult de 20 de oua, astfel ca trebuia sa repetam munca migaloasa, supravegherea, iar in momentul in care in curte erau doua trei gaini cu pui, uneori se luptam pe viata si pe moarte sa-si fure puii una alteia.

Astazi, cand ritmul existential este alert, cine ar mai avea timp sa stea dupa o cloasca, sa intoarca ouale pe cuibar si sa iroseasca atata timp, cand clocitoarea face totul pentru gospodariile noastre? In plus, dispozitivele care clocesc si intorc automat oua nu costa mult si sunt la un click sau telefon distanta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *