Comisia Europeană desemnează Solve For Tomorrow de la Samsung ca finalist în cadrul European Digital Skills Awards 2023

Solve for Tomorrow, programul de responsabilitate corporativă al Samsung Electronics România, se numără printre finaliștii de anul acesta în categoria Tineret din cadrul European Digital Skills Awards 2023, o competiție organizată de Comisia Europeană.

European Digital Skills Awards 2023 recunoaște și promovează an de an proiecte și inițiative de impact într-o țară europeană, care îi susțin pe europeni în dezvoltarea competențelor digitale. De la abilități de bază până la formarea specialiștilor IT în tehnologii emergente precum inteligența artificială și Big Data, există o comunitate activă de organizații, formatori și profesori care îi ajută pe aceștia să se dezvolte în mediul digital. Scopul premiilor este de a evidenția aceste bune practici și de a ajuta pe toți oamenii să învețe unii de la alții.

Anul acesta au fost înscrise 330 de aplicații din 10 țări europene diferite, pentru toate cele 5 categorii ale competiției. Categoria “Empowering Youth in Digital”, pentru care a aplicat și Samsung Electronics România, premiază proiecte ce atrag publicul tânăr către profesii în domeniul TIC, inițiative de alfabetizare media pentru publicul tânăr, cursuri despre tehnologii emergente pentru publicul tânăr, hackathoane, și altele asemenea. Printre cele 7 proiecte finaliste ale categoriei se numără 2 proiecte cu impact în România, printre care și Solve For Tomorrow.

Este un privilegiu să fim selectați dintr-un număr atât de mare de aplicanți, iar acest lucru ne onorează profund. Solve For Tomorrow, alături de întregul nostru portofoliu de proiecte dedicate Gen Z, reprezintă un exemplu de inițiativă Samsung prin care contribuim la dezvoltarea și susținerea tinerilor din România – în cazul de față, înspre a dobândi aptitudini digitale mai bune, a avea acces la tehnologie de ultimă generație și, cel mai important, a-și pune în aplicare ideile creative pentru un viitor mai bun. Suntem încrezători că, prin eforturile noastre continue, vom realiza proiecte cu un puternic impact social în comunitate. Este un angajament pe care suntem mândri să ni-l asumăm și suntem determinați să continuăm să aducem schimbări reale în viața tinerilor și în societatea noastră“, declară Simona Panait, Head of Marketing Romania & Bulgaria, la Samsung Electronics România.

Impact social în Europa și nu numai

Solve for Tomorrow a fost recunoscut pentru faptul că le oferă participanților săi abilitățile și cunoștințele necesare pentru a aborda provocările emergente și a produce inovații tangibile care să contribuie la îmbunătățirea societății în cele două țări înscrise anul acesta: Polonia și România.

Printre criteriile de selecție a finaliștilor se numără:

  • Impactul avut
  • Scalabilitatea sau cât de sustenabil este proiectul în timp
  • Replicabilitatea – în ce măsură poate fi replicat proiectul în diverse alte țări
  • Inovația sau originalitatea proiectului
  • Vizibilitatea sa și cât de bine au fost diseminate mesajele proiectului
  • Claritatea prezentării
  • Accesibilitatea și gradul de incluziune de care dă dovadă proiectul pentru participanții săi

În plus, de la înființarea sa în Statele Unite în 2010, Solve for Tomorrow și-a extins operațiunile în 55 de țări din întreaga lume. A echipat aproape 2,4 milioane de tineri cu abilități care depășesc cu mult aspectele tehnice, inclusiv gândirea critică, gândirea creativă, abilitățile de comunicare și colaborare, jucând un rol important în reducerea decalajului de competențe pentru forța de muncă viitoare.

Solve For Tomorrow România, un proiect local de succes

În România, competiția națională pentru tineret Solve For Tomorrow se află la a doua ediție (2022/2023) și are ca audiență vizată elevii de liceu din întreaga țară, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani. Aceștia fac parte din Generația Z – o generație definită de tehnologie, fluiditate, deschidere către schimbare și noutate, autenticitate și activism. Astfel, competiția își propune să-i inspire să combine educația, tehnologia și creativitatea pentru a dezvolta soluții inovatoare care rezolvă probleme legate de patru categorii principale: Mediu, Educație, Dezvoltare Durabilă și Diversitate și Incluziune Socială.

Ediția Solve for Tomorrow 2022-2023 a însemnat:

  • Un număr record de 325 de înscrieri la nivel național
  • 24 de proiecte finaliste
  • 4 luni intense de pregătire – ateliere, workshop-uri,
  • 4 sesiuni 1:1 realizate cu sprijinul mentorilor din cadrul Samsung Electronics România (angajați ai companiei)
  • 4 sesiuni online cu membrii Team Galaxy: Bogdan Techeș, Lorena Șerban, Jaxi, Radu Constantin
  • Interacțiunea cu +1.200 profesori și +1.300 elevi

A doua ediție a Solve for Tomorrow România a fost organizată în parteneriat cu Junior Achievement România.

Microsoft Build 2023: noi soluții de inteligență artificială pentru viitorul digital

Microsoft Build 2023 – cel mai important eveniment dedicat dezvoltatorilor de software organizat anual de Microsoft – a marcat o nouă etapă în era digitală, fiind anunțate numeroase produse și funcționalități  noi, menite să ne ajute să devenim mai eficienți și mai productivi. Noile soluții de inteligență artificială dezvoltate de Microsoft au fost în prim-plan, iar participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu avantajele acestora și modul în care pot facilita progresul în organizații.

Funcții noi în Microsoft Edge

În acest an, la Build, Microsoft a prezentat noile funcții disponibile la nivelul browserului Edge, care integrează soluții AI pentru a răspunde cerințelor organizațiilor și a le ajuta să fie mai inovatoare. Microsoft Edge este primul browser a cărui funcție de căutare folosește algoritmi de inteligență artificială, având integrat și motorul Bing. În cadrul Build, compania a anunțat, de asemenea, integrarea Microsoft 365 Copilot, disponibil momentan în variantă de preview, în browserul Edge.

Windows Copilot pentru sistemul de operare Windows 11

Windows va fi prima platformă de PC cu asistență AI centralizată odată cu introducerea Windows Copilot. Folosind noul instrument, împreună cu Bing Chat și plugin-uri create de terți, utilizatorii pot finaliza mai ușor proiecte complexe și se pot concentra pe colaborare, în loc să risipească energie în găsirea, lansarea și utilizarea mai multor aplicații. Windows Copilot va fi disponibil, în varianta de previzualizare, începând din 11 iunie.

Extinderea ecosistemul de plugin-uri AI

Adoptarea aceluiași standard deschis de plugin-uri pe care OpenAI l-a introdus pentru ChatGPT a fost anunțată la Build, permițând astfel interoperabilitatea între ChatGPT și întreaga gamă de oferte de copilot Microsoft. Dezvoltatorii pot folosi acum o singură platformă pentru a crea plugin-uri care funcționează pe segmentele de business și de consum, inclusiv ChatGPT, Bing, Dynamics 365 Copilot și Microsoft 365 Copilot. În acest fel, dezvoltatorii pot construi experiențe care permit oamenilor să interacționeze cu aplicațiile lor folosind cea mai naturală interfață: limbajul uman.

În plus, Microsoft a anunțat că Bing va deveni motorul de căutare implicit în ChatGPT. În acest fel, ChatGPT va avea un motor de căutare de clasă mondială încorporat pentru a oferi răspunsuri mai rapide și mai actualizate cu acces de pe web. Răspunsurile ChatGPT pot fi bazate pe căutare și date web și pot include citate, astfel încât să utilizatorii să afle mai multe informații, direct din chat. Noua experiență este deja disponibilă pentru abonații ChatGPT Plus și va fi disponibilă gratuit pentru utilizatori în curând, prin simpla activare a unui plugin.

Microsoft Fabric – o nouă platformă anunțată la Build 2023

Una dintre noutățile prezentate în cadrul evenimentului de anul acesta este platforma Microsoft Fabric – o platformă care reunește toate datele și instrumentele de analiză de care au nevoie organizațiile. Microsoft Fabric integrează tehnologii precum Azure Data Factory, Azure Synapse Analytics și Power BI într-un singur produs, facilitând gestionarea, analiza de date și, implicit, valorificarea potențialului acestora.

Fiind o platformă completă de analiză, Microsoft Fabric le oferă clienților posibilitatea de a utiliza un singur produs, care asigură toate funcțiile necesare prin intermediul cărora dezvoltatorii de software pot să analizeze datele la care au acces. În plus, totul este integrat și optimizat automat.

Focus Mode – o nouă funcție în DevTools

Pentru a înlesni interacțiunea utilizatorilor cu suita Dev Tools, Microsoft a lansat Focus Mode: o nouă funcție care simplifică interfața Microsoft Edge DevTools. De acum, utilizatorii vor putea să își personalizeze bara de activități și meniul Quick View, astfel încât să poată accesa rapid și ușor instrumentele pe care le folosesc cel mai des. Focus Mode ar urma să devină disponibil pe scară largă pe parcursul acestui an.

Construind responsabil împreună

Angajamentul Microsoft este să dezvolte tehnologie AI cu impact benefic, împărtășind în același timp propriile lecții învățate și construind instrumente și produse inovatoare care ajută dezvoltatorii și companiile să implementeze practici responsabile de AI în propria muncă și în organizații.

Azure AI Content Safety, un nou serviciu Azure AI destinat să sprijine companiile să creeze comunități online mai sigure, va fi integrat în produsele Microsoft, inclusiv Azure OpenAI Service și Azure Machine Learning. La Build, Microsoft a anunțat, de asemenea, introducerea de noi instrumente în Azure Machine Learning, inclusiv extinderea suportului pentru tabloul de bord Responsible AI pentru date de text și imagini, în previzualizare, permițând utilizatorilor să evalueze modele mari construite cu date nestructurate în timpul etapei de construire, instruire și/sau evaluare a modelului.

Pentru mai multe informații privind noutățile anunțate la Microsoft Build 2023 accesați pagina web dedicată evenimentului.

Tendințele dezvoltării centrelor de date în 2023

Industria centrelor de date este una dintre cele mai dinamice în acest moment, nevoile globale pentru astfel de soluții aducând investiții consistente în acest sector. În România sunt anticipate proiecte importante, pe fondul programelor europene și naționale, iar acest sector este în continuă creștere. O analiză internă realizată de EATON a identificat trendurile care vor modela această industrie în 2023.

Centrele de date ale anului 2023 vor trebui să fie automatizate, conectate, sustenabile și dezvoltate pe fundația unor soluții integrate.

”După o creștere importantă înregistrată în ultimii ani, industria centrelor de date traversează o perioadă de maturizare. Centrele de date ale viitorului nu vor mai fi doar locații în care clienții își stochează informațiile, ci vor deveni furnizori și producători de energie, poli de sustenabilitate sau utilizatori timpurii ai tehnologiilor de ultimă generație, precum Inteligența Artificială. Dezvoltarea centrelor de date se schimbă și ea deoarece companiile care operează servicii de colocare vor căuta tot mai mult soluții de echipare integrate și suport pe termen lung, în toate etapele proiectului. Eaton s-a pregătit pentru acest moment și este una dintre companiile care oferă soluțiile integrate de echipare a centrelor de date, soluții ce sunt utilizate de cei mai mari operatori din piață”, a declarat Marius Burlacu, IT Channel Sales Manager, Eaton România.

Automatizare

Unul dintre cuvintele de ordine în ceea ce privește centrele de date ale viitorului este automatizarea. Este o realitate faptul că automatizarea proceselor ajută companii din domenii variate să obțină maximul din resursele pe care le au la dispoziție, iar evoluția tehnologică nu va face decât să accelereze acest proces și să îl facă tot mai accesibil.

Pentru centrele de date, automatizarea înseamnă creșterea considerabilă a performanțelor și a securității, eventualele probleme putând fi anticipate cu ajutorul elementelor de machine learning si inteligență artificială și corectate înainte de a produce efecte. Astfel, rata de disponibilitate va crește și ea, în același timp cu volumul de date rulate prin centrele de date.

Nu în ultimul rând, automatizarea va aduce un nou nivel de optimizare, sistemele ce urmează să fie instalate în centrele de date fiind proiectate pentru a obține maximum de beneficiu energetic rezultat din funcționarea unei astfel de facilități.

Sustenabilitate

Sustenabilitatea este un trend omniprezent în industrie de câțiva ani, iar în 2023 atenția se va îndrepta și mai mult asupra acestui concept. Un element semnificativ este reprezentat de noile obiective de reducere a emisiilor de carbon ce sunt adoptate în tot mai multe locatii din lumea întreagă, care vor avea un impact important asupra industriei.

Centrele de date sunt, în mod tradițional, mari consumatoare de energie, astfel că noile proiecte vor fi concepute având în vedere îndeplinirea target-urilor de emisii prin folosirea tehnologiilor moderne de reducere a consumului.

Conectare la rețea

Centrele de date fac tranziția de la statutul de consumatori pasivi din rețea la cel de tool ce poate fi utilizat în momentele dificile. Soluțiile constructive ale centrelor de date impun utilizarea unor sisteme de stocare a energiei electrice, iar această energie poate fi livrată în rețea atunci când este nevoie, pentru a suplini orice eventuale șocuri.

Pentru a putea profita de avantajele oferite de centrele de date este însă nevoie ca acestea să beneficieze de o conexiune reală la rețea, prin care să fie și furnizori de energie, nu doar consumatori, iar proiectele din ultimii ani sunt dezvoltate având în vedere și acest aspect.

Mai mult, viitoarele centre de date de dimensiuni mari, așa numitele hyperscale, vor avea propriile ”ferme de energie solară”, astfel că discutăm nu doar despre furnizori de energie, ci chiar de producători de energie ce urmează să fie introdusă în rețea.

Iar toate aceste inovații vor avea nevoie de legiferare clară și precisă pentru a evita orice fel de periclitare a securității rețelei locale, naționale sau chiar continentale de energie.

Soluții integrate de echipare

Un aspect ce devine tot mai important odată cu dezvoltarea acestei industrii este cel al soluțiilor integrate de echipare ale unui centru de date. Pentru că un astfel de centru înseamnă mult mai mult decât servere, routere și switch-uri. Vorbim despre toată infrastructura ce asigură funcționarea acestor elemente și care, tot mai mult, tinde să fie achiziționată ca soluție completă.

Eaton este unul dintre producătorii cu experiență din România și unul dintre pionierii soluțiilor integrate de echipare a centrelor de date.

Compania britanică M247, un provider de servicii de colocare major la nivel global, ce operează în peste 50 de centre de date pozitionate strategic, a folosit soluțiile integrate propuse de Eaton în dezvoltarea celui de-al doilea său centru de date din România. Baza soluției Eaton constă în două UPS-uri (uninterrupted power system) 93PMG2 de 200kW, ce vin cu eficiență crescută, de 96,7% la 50% încărcare.

Pachetul pe care cei de la M247 l-au implementat în cel de-al doilea centru de date din România nu a inclus doar echipamentele propriu-zise, ci si asistența din partea specialiștilor Eaton din faza de proiectare până în cea de optimizare și chiar suport pentru operare.

”Gama largă de produse și compatibilitatea acestora ne-au permis dezvoltarea chiar peste nivelul propus inițial și am crescut în acest fel reziliența întregului sistem fără impact asupra serviciilor furnizate clienților noștri pe parcursul operațiunilor. Am beneficiat întotdeauna de suport și consiliere rapidă în privința produselor necesare. Deși condițiile pieței globale au devenit impredictibile în ultima perioadă, EATON a fost un partener cu care am putut realiza la timp toate proiectele propuse. Din perspectiva noastră am beneficiat de produse de calitate la prețuri competitive”, a declarat Teodor Frichias, Data Centre Platforms & Facilities Manager M247.

Află mai multe despre soluția Eaton pentru centrul de date aș M247 aici – https://www.eaton.com/ro/ro-ro/markets/success-stories/M247.html

Samsung Electronics, recunoscută pentru al doilea an consecutiv ca „Best Contact Center” în cadrul Romanian Contact Center Awards

București, România – 31 mai 2023 – Samsung Electronics România a câștigat trei premii în cadrul ediției de anul acesta a Romanian Contact Center Awards, singura competiție de profil dedicată specialiștilor din domeniul customer care.

Romanian Contact Center Awards este prima competiție în România care pune în lumina reflectoarelor companiile ce excelează în domeniul customer care, precum și reprezentanții de contact center. Competiția este organizată de către Contact Center Magazine și Marketing Insiders Group și se află la cea de-a 14-a ediție a sa anul acesta, fiind deschisă tuturor centerelor de contact din România, fie că este vorba despre un departament intern sau unul externalizat.

Samsung Electronics România a fost desemnată câștigătoare la categoriile „Best Contact Center” (External) pentru al doilea an consecutive după pandemie, „Best Retention & Loyalty Dept (VOC)” și „Best Training Specialist”.

Este o mare onoare pentru noi să fim distinși cu trei premii în cadrul Romanian Contact Center Awards 2023. Acestă recunoaștere reprezintă rezultatul dedicării și angajamentului nostru în a oferi servicii de customer care de cea mai înaltă calitate. Din rolul de director al diviziei de customer service Samsung, sunt mândru de echipa noastră extraordinară, care depune eforturi remarcabile pentru a asigura satisfacția clienților noștri. Aceste premii nu numai că ne reconfirmă poziția de lider în domeniul relațiilor cu clienții, dar ne și motivează să continuăm să le oferim o experiență excelentă acestora“, declară Ionuț Gherghe, Director al Diviziei de Customer Service Samsung.

Premiile au fost acordate în baza rezultatelor obținute la o serie de evaluări efectuate de un juriu de specialitate în rândul companiilor din industrii variante (banking, tech, pharma, turism etc.) înscrise în competiție.

Despre Romanian Contact Center Awards

Romanian Contact Center Awards este o competiție organizată de Contact Center Magazine și de Marketing Insiders Group începând cu anul 2009. Competiția își propune să aducă în prim plan domeniile de customer care, contact center si outsourcing, precum și specialiștii activi în aceste zone.

Despre Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspiră oamenii și creează viitorul prin tehnologii și idei. Compania redefinește lumea televizoarelor, pe cea a smartphone-urilor, a dispozitivelor wearables, a tabletelor, a electrocasnicelor digitale, a sistemelor de rețea și memorie și a ecranelor profesionale. Pentru cele mai noi informații, vizitați Samsung Newsroom la http://news.samsung.com.

MSI lansează o serie de produse noi în cadrul unei prezentări de excepție la COMPUTEX 2023

MSI, lider global în domeniul dispozitivelor de gaming, creare de conținut și business & productivitate, dezvăluie o gamă impresionantă de produse noi la standul L0818 al expoziției COMPUTEX 2023 din acest an. Cu valori fundamentale de creativitate și pasiune pentru a construi produse de înaltă performanță, MSI prezintă gama sa premium pentru a oferi vizitatorilor o experiență completă.

Printre cele mai importante puncte de atracție se numără cele mai recente plăci grafice echipate cu procesorul grafic NVIDIA® GeForce RTX™ 4060 Ti proaspăt lansat și concepute ținând cont de dorința fanilor pentru noile tehnologii grafice, de designul performant al plăcilor de circuite și de răcirea avansată. MSI realizează o prezentare convingătoare a noilor produse la standul L0818, incluzând laptopuri, desktop-uri, plăci grafice, plăci de bază, monitoare, componente PC și colaborare prin intermediul unei aplicații populare.

“Suntem pe deplin sinceri când vă spunem că aducem în acest an la Computex o mulțime de produse de înaltă calitate. Pe piață există mulți concurenți mari, dar MSI păstrează în mod constant intenția inițială de TEHNOLOGIE care întâlnește ESTETICA și își personalizează produsele pentru nevoile pieței. Cu performanțe revoluționare pentru a-i satisface pe cei mai pretențioși utilizatori, estetica de ultimă generație și linia noastră solidă de produse reprezintă răspunsul la un mediu plin de provocări”, a declarat Sam Chern, vicepreședinte de marketing MSI.

Placa video GeForce RTX™ 4060 Ti GAMING

Seriile GAMING TRIO și GAMING prezintă un aspect nou, dar familiar, menținând în același timp echilibrul excelent între performanță, răcire și zgomot redus în care jucătorii au ajuns să aibă încredere. Designul TORX Fan 5.0 prezintă perechi de câte trei pale de ventilator conectate între ele printr-o legătură exterioară pentru a crea un contur care concentrează fluxul de aer în sistemul de răcire actualizat TRI FROZR 3 și TWIN FROZR 9. Placa grafică este ranforsată cu o placă posterioară din metal periat cu un design de flux optimizat care reduce căldura captată. În plus, Mystic Light ornează exteriorul plăcii grafice, iluminând culoarea în sincron cu restul PC-ului prin Mystic Light Sync și Ambient Link.

Placa grafică GeForce RTX™ 4060 Ti VENTUS

Seria VENTUS oferă o opțiune fiabilă și accesibilă pentru gamerii care caută o abordare orientată spre raportul optim preț-performanță. Cu filozofia de design spartan fără complicații, VENTUS 3X și VENTUS 2X BLACK păstrează elementele esențiale pentru a îndeplini orice sarcină necesară. Plăcile grafice vin cu premiatul ventilator TORX Fan 4.0, o placă de ranforsare posterioară și o estetică bine conturată, potrivită pentru orice sistem.

Placa de bază Intel Z790 MAX PROJECT ZERO

MSI aduce o nouă placă de bază unicat, începând cu populara placă de bază back-connect B650M PROJECT ZERO. Această placă de bază specială plasează interfața de alimentare, interfața ventilatoarelor și altele în partea din spate a plăcii de bază, permițând o gestionare mult mai simplă și mai elegantă a cablurilor. Designul argintiu atrăgător vă permite să vă puneți în valoare stilul!

Dacă așteptați o placă de bază Intel Z790 mai avansată, MSI e aici. Plăcile de bază din seria Z790 MAX vor dispune de noua soluție Wi-Fi 7, designul general va avea unele îmbunătățiri, iar mai multe plăci de bază vor actualiza soluția de rețea la 5GbE LAN.

De asemenea, este expusă și noua placă de expansiune USB 4 100W, care permite plăcii de bază să suporte două porturi USB 4.0 40Gb/s Type-C cu rată de transfer ultra-rapidă și încărcare rapidă de până la 100W!

PRO DP180 13th – Desktop cu performanțe creative excepționale

PRO DP180 este un computer desktop validat de NVIDIA RTX Studio. Este echipat cu un procesor Intel® Core i7 de până la a 13-a generație, alături de un GPU dedicat NVIDIA GeForce RTX capabil să realizeze până la 8K video, ray tracing în timp real și alte funcții asistate de inteligență artificială. PRO DP180 oferă o serie de caracteristici ușor de utilizat; designul său Dual-LAN 2.5G și 1G cuplat cu Wi-Fi 6E ajută conexiunile de rețea să fie mai rapide și mai stabile ca niciodată. DP180 oferă, de asemenea, un nivel de conectivitate rapid și simplu prin USB 3.2 Gen 2 Tip C și diverse alte porturi IO. În plus, cititorul de carduri încorporat suportă carduri SD & Micro SD pentru cea mai bună compatibilitate și confort. Designul dual de securitate Padlock și Kensington Lock încorporat protejează unitatea cu ajutorul blocării fizice, făcând din DP180 computerul ideal pentru companiile care au nevoie de un flux de lucru rapid, sigur și ușor. În plus, MSI Cloud Center, un software exclusiv, vă oferă stocare personală în cloud și este conceput pentru a face rapid și sigur backup și a descărca fișiere între PC, dispozitive mobile Android și iOS. Validat de NVIDIA Studio, PRO DP180 este pregătit să își ajute utilizatorii să își elibereze originalitatea și potențialul nelimitat.

PRO DP10 13M – Un mini-PC uimitor de puternic și surprinzător de mic

PRO DP10, această carcasă de dimensiuni reduse este dotată cu mai multă tehnologie decât pare la prima vedere. Oferă un potențial nelimitat cu toate că volumul său este mai mic de 1,1 litri. Designul cu dimensiuni reduse ajută la ordonarea unui birou și la economisirea spațiului, în timp ce configurațiile hardware și software robuste disponibile sprijină utilizatorii în multitasking. Un procesor Intel® Core i7 de până la a 13-a generație cu 12 nuclee permite utilizatorilor să editeze proiecte grafice și să lucreze cu mai multe programe mai rapid și fără probleme. În plus, PRO DP10 suportă până la patru ecrane simultan cu selecția sa bogată de porturi IO care include DisplayPort, HDMI, D-Sub (VGA) și Thunderbolt 4, care suportă o viteză de transfer de până la 40Gb și ieșire video cu suport pentru rezoluții externe de până la 8K. Conectați-vă și transferați rapid datele cu o lățime de bandă mare și latență redusă cu LAN Ethernet de 2,5Gbps sau cu un Wi-Fi 6E care pune accentul pe securitatea transmisiei și îmbunătățirea semnalului. Un USB 3.2 Gen 2 Type-C reversibil ajută utilizatorii să transfere convenabil și rapid proiecte sau fișiere. În plus, cu un singur click, exclusivul MSI Cloud Center va face automat backup-ul tuturor fotografiilor și videoclipurilor dvs. într-o locație de stocare dorită în PRO DP10. Împreună cu toate caracteristicile de mai sus, PRO DP10 13M este proiectat cu gândul la eficiență și productivitate.

Experimentați cele mai profunde tonuri de negru și cele mai vibrante culori cu noua serie de monitoare QD-OLED de la MSI

Combinând tehnologia Quantum Dot cu tehnologia de afișare OLED, monitoarele QD-OLED de la MSI oferă cele mai profunde tonuri de negru și cele mai vii culori, oferind gamerilor o experiență de joc excepțională. Modelul MEG 342C QD-OLED, care se laudă cu o rată de refresh rapidă de 0,03ms GtG și cu certificări VESA DisplayHDR True Black 400 și ClearMR 9000, a fost foarte apreciat încă de la lansarea sa. De asemenea, dispune de funcționalitate KVM și de o varietate de porturi I/O, cum ar fi HDMI 2.1 și o interfață USB Type-C care acceptă o încărcare PD de până la 65W, ceea ce îl face o alegere populară în rândul consumatorilor.

Nu numai că noul SpectrumBar dispune de controlul exclusiv al efectului de iluminare Mystic Light, dar se poate sincroniza și cu afișajul de pe ecran pentru a crea o experiență imersivă și mai intensă.

La COMPUTEX, MSI a prezentat un monitor prototip QD-OLED de 49 de inci, primul de acest tip din lume. Cu o rată de refresh de până la 240 Hz și o tehnologie superioară de afișare QD-OLED, combinată cu caracteristici exclusive MSI, precum Gaming Intelligence și OLED Care, jucătorii pot experimenta cele mai profunde tonuri de negru și cele mai vibrante culori pentru un festin de gaming suprem.

Creați noi posibilități de experiență vizuală cu monitorul din seria Modern MD272QXP

Monitorul din seria Modern MD272QXP este un monitor IPS de 27 de inci cu rezoluție WQHD (2560 x 1440) care oferă o experiență vizuală excelentă cu ajutorul tehnologiei avansate EyesErgo de protejare a ochilor și a designului ergonomic. Acesta se remarcă printr-un panou IPS de 27 de inci, difuzoare încorporate și un suport ergonomic reglabil în 4 direcții, care se poate înclina, roti și pivota, permițându-vă în același timp să ridicați sau să reduceți înălțimea monitorului; ca urmare, utilizatorii pot regla suportul la unghiul cel mai potrivit pentru a lucra confortabil. O rată de refresh de 100 Hz asigură o derulare lină, în timp ce tehnologiile Anti-Flicker și Less Blue Light PRO, certificate TUV, previn ca ochii utilizatorilor să sufere de oboseală sau de stres. Less Blue Light PRO este un filtru hardware de lumină albastră care poate reduce plaja de frecvențe albastru-ultraviolet dăunătoare pentru ochi menținând simultan culoarea și detaliile originale ale ecranului. În plus, utilizatorii se pot bucura de cea mai realistă imagine cu un contrast mai mare între cele mai luminoase și cele mai întunecate zone ale monitorului, ceea ce duce la o experiență de vizionare HDR captivantă. În plus, software-ul exclusiv, Productivity Intelligence (P.I.) oferă cel mai inteligent instrument, funcția KVM, modul de culoare și de afișare în timp ce lucrați cu el în fiecare zi. Prin intermediul funcției KVM, utilizatorii pot comuta cu ușurință între două computere folosind doar o singură tastatură și un singur mouse. De asemenea, o conexiune USB Type-C încorporată de 65 W permite utilizatorilor să se conecteze și să încarce dispozitivele mobile fără efort.

Carcasa pentru PC MPG GUNGNIR 300

MSI a dezvăluit o nouă carcasă ATX mid-tower – seria MPG GUNGNIR 300, adaptată nevoilor de compatibilitate ale configurațiilor de sistem de nivel mediu pentru gameri. Panoul său frontal este realizat dintr-un design mesh dintr-o singură bucată, cu suport pentru răcire cu lichid AIO duală de 360 mm sau până la 12 ventilatoare de 12 cm, oferind performanțe excepționale de răcire. Designul structurii patentate a carcasei include un suport glisant pentru carcasa HDD, un design cu suport de împingere orizontală/verticală pentru clemele PCIE și un suport omnidirecțional pentru plăci grafice, cu instalare fără unelte și care se poate roti la 90 de grade pentru a acomoda plăcile grafice NVIDIA® GeForce RTXTM din seria 40. Jucătorii pot ajusta și selecta poziția preferată a suportului în funcție de mărimea, forma și poziția de ieșire a plăcii grafice.

Cooler MAG CORELIQUID E

Seria MAG CORELIQUID E, inspirată de trecerea timpului și de forma unei eclipse solare, este un produs inovator care combină tehnologia avansată de răcire cu un design vizual impresionant. Prin mărirea suprafeței de contact dintre canalul de apă și baza de cupru a blocului de apă, seria MAG CORELIQUID E Series maximizează disiparea căldurii de la procesor, dispunând în același timp de o înălțime îmbunătățită a microcanalelor pentru o mai bună eficiență a sistemului de răcire cu apă. Designul capacului blocului de apă care permite rotirea la 270 de grade asigură faptul că logo-ul rămâne orizontal, indiferent de orientarea de montare. Utilizatorii pot integra seria MSI CORELIQUID E cu placa de bază MSI și pot regla viteza ventilatorului de răcire și a pompei prin intermediul software-ului MSI CENTER, oferind controale ușor de utilizat pentru a regla cu precizie hardware-ul și a obține performanțe optime ale computerului.

SSD SPATIUM M570 PRO PCIe 5.0 NVMe M.2 FROZR

SSD-ul SPATIUM M570 PRO PCIe 5.0 NVMe M.2 FROZR, cu viteze de citire/scriere fulgerătoare de până la 12000/10000 MB/s, îmbină tehnologia de top a controlerului PCIe Gen 5 cu designul de răcire termică pasivă de la MSI, care constă în conducte Core Pipes amplasate optim care acoperă complet controlerul și modulul flash, transferând în același timp căldura de-a lungul unui radiator de suprafață pentru o trecere eficientă a fluxului de aer sub un capac elegant cu finisaj dublu, dezlănțuind viteze de transfer fenomenale în capacități de 1TB, 2TB și 4TB pentru profesioniști, creatori de conținut și gameri.

Routerul mesh MRAX60

MSI dezvăluie sistemul mesh MRAX60 care oferă viteze de până la 6000Mbps. Designul său unic de antenă și rețeaua inteligentă backhaul extind acoperirea WiFi în fiecare cameră, subsol și chiar în fața și în spatele casei, menținând în același timp viteza maximă și satisfăcând cerințele pentru streaming video 4K/8K, jocuri online și videoconferințe. Utilizatorii pot configura rapid și ușor rețeaua cu ajutorul aplicației MSI Router, iar AI QoS gestionează automat lățimea de bandă. MRAX60 suportă funcții de securitate precum controlul parental și criptarea WPA3, oferind o experiență de internet de mare viteză sigură și fără întreruperi pentru familii.

Aplicația de schimbare a vocii MSI Voicemod X

MSI colaborează cu binecunoscuta aplicație de schimbare a vocii numită Voicemod. Voicemod poate transforma cu ușurință vocile în diverse efecte speciale fără a fi nevoie de sintetizatoare sau plăci de sunet suplimentare, oferind o transmisiune live mult mai interactivă și mai distractivă, transmisiuni de jocuri, întâlniri online și multe altele! MSI a creat în mod special un set de efecte de iluminare RGB care se sincronizează cu efectele vocale. Pur și simplu faceți click pe efectul vocal și iluminarea RGB corespunzătoare va fi afișată. Acest lucru permite celor care transmit în direct și gamerilor să își afișeze stilul personal, iar experiențele la prima mână vor fi accesibile la standul MSI în timpul expoziției COMPUTEX! Parteneriatul este programat să fie lansat oficial în această toamnă, iar jucătorii se vor putea bucura de această funcție pe plăcile de bază, plăcile grafice, desktop-urile de gaming sau monitoarele de gaming de la MSI.

Sportisimo ajunge la pragul de 50 de magazine în România

Sportisimo inaugurează primul magazin din Vaslui și atinge pragul de 50 de magazine deschise la nivel național. Noul magazin este situat la Funshop Park Vaslui și se întinde pe o suprafață de 739.96 mp.

Sportisimo marchează ziua deschiderii, pe 31 mai, cu o promoție de 15% la toate produsele din gama Adidas disponibile în oricare magazin Sportisimo din țară. Clienții sunt așteptați în magazin să descopere numeroase produse, de la  echipamentele sportive, la îmbrăcăminte și încălțăminte de la o varietate de branduri de renume, la prețuri accesibile.

„Suntem încântați că am ajuns la pragul de 50 de magazine Sportisimo în țară și că aducem o gamă completă de produse sportive de calitate comunității locale. Planurile noastre urmăresc atât consolidarea, precum și extinderea prezenței noastre pe piața din România, iar inaugurarea unui nou magazin este un pas important în realizarea acestor obiective. Mai mult, până la finalul anului 2023, avem în plan deschiderea a patru noi magazine în orașele București, Brașov, Alba Iulia și Craiova” – declară Petru Andronic, Country Manager Sportisimo România.

Sportisimo, prezent de șapte ani pe piața din România, își menține ritmul de expansiune și are în plan deschiderea a patru magazine până la finalul anului, iar obiectivul pentru următorii cinci ani este să își dubleze rețeaua.

Logitech prezintă primul MX Combo cu un nou software ce îmbunătățește ritmul de lucru și productivitatea

Logitech introduce primul combo Master Series ce include tastatura MX Keys S, varianta îmbunătățită a MX Keys și mouse-ul premiat MX Master 3S

31 mai 2023 – Logitech lansează MX Keys S Combo, MX Keys S și MX Anywhere 3S, versiunile actualizate ale seriei Master Premium, concepută pentru utilizatorii avansați, cum ar fi dezvoltatorii de software și profesioniștii din domenii creative. Împreună cu funcțiile Smart Actions disponibile în Logi Options+, noile produse MX Keys S Combo, tastatura MX Keys S și mouse-ul MX Anywhere 3S ajută utilizatorii să intre în acel ritm de lucru în care productivitatea și eficiența ating cote maxime.

,,Obiectivul utilizatorilor MX este să aibă un ritm de lucru în care să se poată concentra total în procesul lor creativ, găsind acel echilibru între provocările task-urilor zilnice și capacitățile lor individuale”, a declarat Anatoliy Polyanker, director general pe categoria MX la Logitech. „Noile noastre produse Master Series prevăzute cu funcțiile Smart Actions în Options+ sunt concepute pentru cei care au nevoie de precizie, viteză și confort în munca lor zilnică, pentru a fi mai performanți.’’

Smart Actions

Funcțiile Smart Actions te ajută să renunți la acțiunile repetitive prin automatizarea task-urilor multiple printr-o singură apăsare de tastă. Smart Actions includ și funcții customizate predefinite pentru a putea automatiza sarcinile de lucru obișnuite și a câștiga timp.

MX Keys S Combo

MX Keys S Combo include noua tastatură MX Keys S, mouse-ul MX Master 3S și MX Palm Rest. Acest combo este dedicat profesioniștilor care își doresc precizie și viteză pentru un ritm de lucru mai rapid cu rezultate maxime.

MX Keys S este prevăzută cu iluminare inteligentă și taste personalizabile, în timp ce mouse-ul MX Master 3S beneficiază de click-uri silențioase, scroll rapid și precis, dar și senzorul de 8K DPI care poate acționa pe toate suprafețele, inclusiv pe sticlă.

MX Keys S

Tastatura iluminată MX Keys S Advanced Wireless oferă o experiență superioară de tastare cu taste concepute special pentru vârful degetelor, pentru o tastare rapidă, fluidă și cu o precizie perfectă. Echipată cu iluminare inteligentă care detectează proximitatea mâinilor și care se ajustează automat în funcție de starea de iluminare a încăperii, poate fi acum personalizat în aplicația Logi Options+.

Disponibil în culori precum Graphite și Pale Gray, MX Keys S are un design îmbunătățit cu trei taste noi pentru a spori productivitatea, cum ar fi talk to text, dezactivare/activare microfon și emoji.

MX Anywhere 3S

Experimentați viteza, precizia și scroll-ul silențios MagSpeed ​​cu cel mai avansat mouse compact wireless Logitech, ideal pentru utilizatorii avansați care caută performanță, portabilitate și confort în orice mediu de lucru. MX Anywhere 3S este prevăzut cu tehnologia Quiet Click care îl face mai silențios decât predecesorul său. În plus, dispune de un senzor optic de 8.000 DPI care poate fi folosit pe aproape orice suprafață, inclusiv pe sticlă.

Sustenabilitate

Toate produsele Logitech sunt concepute pentru a avea un impact minim asupra mediului înconjurător și pentru a reduce amprenta de carbon. Astfel, părțile din plastic ale MX Keys S, MX Keys S Combo includ plastic reciclat post-consum (PCR) pentru a oferi o a doua viață plasticului la sfârșitul utilizării electronicelor de larg consum – minimum 11% pentru MX Keys S, minimum 22% pentru Mx Master 3S (ca parte din MX Keys S Combo) și minimum 61% pentru MX Anywhere 3S. În plus, carcasa din aluminiu a MX Keys S este realizată din low carbon aluminium și produs cu ajutorul energiei regenerabile în locul combustibilului fosil pentru o amprentă de carbon minimă. Ambalajul de hârtie provine din păduri certificate FSC™ și din alte surse controlate. Alegând acest produs, susțineți gestionarea responsabilă a pădurilor din lume. Toate produsele Logitech sunt certificate neutre din punct de vedere al amprentei de carbon și folosesc energie regenerabilă acolo unde este posibil în timpul producției..

Preț și disponibilitate

MX Keys S, MX Keys S Combo și MX Anywhere 3S vor fi disponibile la nivel global începând din iunie 2023 pe logitech.com și pe partenerii locali. Prețul de vânzare recomandat pentru MX Keys S este de 599.90 RON, MX Keys S Combo este de 1099.90 RON, iar MX Anywhere 3S este de 499.90 RON. Aplicația Logi Options+ este disponibilă pentru descărcare gratuită pe logi.com/optionsplus.

Noile instrumente introduse de TikTok în prima jumătate a anului 2023

Aplicarea regulilor legate de conținutul de pe platformă, comunicarea sustenabilității pe TikTok și noua Bibliotecă de sunete comerciale

București, 30 mai 2023 – TikTok îi inspiră pe oameni să își împărtășească creativitatea, cunoștințele și pasiunile cu alții în timp ce se distrează și aduc bucurie comunității. Pentru a oferi un spațiu primitor și autentic, TikTok a introdus mai multe funcții noi în prima parte a anului 2023, pornind de la angajamentul companiei de a crea experiențe sigure și pozitive pentru comunitatea globală.

Aplicarea regulilor legate de conținutul de pe platformă

TikTok este un mediu distractiv și incluziv în care oamenii pot crea, pot găsi comunități, și se pot distra, iar platforma acționează pentru a elimina conținutul care încalcă Regulile Comunității și pentru a limita conținutul care poate fi nepotrivit pentru o audiență extinsă.

Obiectivul TikTok este de a identifica și a elimina conținutul care încalcă politicile platformei rapid și la scară largă. Pentru a continua aceste eforturi, TikTok lucrează să:

  • Prioritizeze eliminarea rapidă a conținutului extrem, cum ar fi materialele de abuz sexual asupra copiilor (CSAM) și extremismul violent.
  • Minimizeze vizualizările conținutului care încalcă Regulile Comunității TikTok.
  • Asigure acuratețe, consistență și echitate pentru creatorii de pe platformă.

În acest sens, platforma utilizează un mix format din tehnologia automatizată și specialiști în moderare care pot lua decizii contextuale pe subiecte nuanțate, cum ar fi dezinformarea, discursul instigator la ură și hărțuirea.

Pe măsură ce comunitatea continuă să crească și să se exprime autentic – inclusiv prin intermediul experiențelor noi precum clipurile mai lungi, LIVE și TikTok Now – evoluează și abordarea TikTok în ceea ce privește moderarea conținutului.

Astfel, TikTok a actualizat sistemele de revizuire a conținutului, pentru a incorpora mai eficient gradul de risc al unui videoclip (pe baza tipului de încălcare potențială) și audiența așteptată (pe baza conturilor urmărite), pentru a determina dacă conținutul respectiv va fi eliminat, trimis pentru a fi revizuit de către un specialist sau dacă trebuie luată o altă decizie. Platforma ia măsuri precum funcțiile care au restricții de vârstă, marcarea conținutului neeligibil pentru recomandare și sistemul de organizare a conținutului pe baza maturității (Content Levels), pentru a reduce conținutul nepotrivit prin limitarea persoanelor care pot crea sau urmări anumite tipuri de conținut.

Comunicarea sustenabilității pe TikTok

Încrederea și autenticitatea reprezintă motorul creativității – iar TikTok joacă un rol important în încurajarea discuțiilor despre schimbări climatice pe platformă. În luna aprilie a acestui an, TikTok a anunțat o serie de inițiative pentru a reduce dezinformarea despre schimbările climatice și promovează informațiile oficiale pe tot parcursul anului.

Astfel, TikTok aplică noua politică privind dezinformarea asupra schimbărilor climatice, ce are ca scop eliminarea informațiilor false, care neagă date științifice cunoscute, cum ar fi conținutul care contestă existența schimbărilor climatice sau factorii care contribuie la aceasta.

Similar cu alte politici referitoare la dezinformare, TikTok a început să lucreze cu parteneri independenți de fact-checking prin care se asigură de acuratețea conținutului. În plus, platforma a introdus și un nou instrument de căutare care îi redirecționează pe cei care caută conținut legat de schimbările climatice către informații oficiale.

Biblioteca de sunete comerciale și Programul Artist Impact

TikTok a introdus Biblioteca de sunete comerciale (Commercial Music Library – CML), o bibliotecă globală de muzică pre-autorizată care ajută brandurile de toate dimensiunile să găsească mai ușor muzica potrivită pentru conținutul de pe TikTok. Biblioteca de sunete comerciale conectează brandurile cu peste 1 milion de sunete și melodii ale artiștilor consacrați și emergenți, pentru a le ajuta să spună povești noi mai ușor, mai rapid și mai creativ și să interacționeze cu audiențe noi.

În plus, TikTok continuă eforturile pentru a extinde instrumentele destinate brandurilor și anunță Programul Artist Impact. Noul program aduce și mai multă muzică de la artiști globali pe platformă și oferă oportunități mai mari companiilor și artiștilor să se conecteze. Programul le permite artiștilor să își monetizeze muzica pe TikTok și brandurilor să folosească sunetele în conținutul lor pentru a fi descoperite și redescoperite pe piețele din întreaga lume.

TikTok va continua să investească în îmbunătățirea funcțiilor actuale și în dezvoltarea unor instrumente noi pentru a ajuta comunitatea să rămână în control în timp ce își exprimă creativitatea, se conectează autentic și se distrează pe platformă.

Computerul tău este depășit? Această schimbare poate face diferența!

Atunci când performanța slabă a computerului tău începe să te calce pe nervi, cel mai probabil te vei gândi să-i spui la revedere și să-ți iei unul nou. Totuși, cumpărarea unui computer sau a unui laptop nou implică o cheltuială considerabilă pentru care s-ar putea să nu dispui întotdeauna de bugetul necesar. Și dacă ți-am spune că îți poți upgrada dispozitivul înlocuind doar o singură piesă? Înlocuirea hard disk-ului cu un SSD va mări viteza computerului și va face utilizarea acestuia o experiență plăcută din nou. În cadrul acestui articol, explicăm motivul pentru care această soluție te-ar putea interesa.

Trecerea de la hard disk-uri la SSD-uri a reprezentat un mare pas înainte. A îmbunătățit semnificativ experiența de utilizare a computerelor. SSD-urile moderne bazate pe tehnologia SATA sunt de până la 4 ori mai rapide decât omoloagele lor mai vechi. Acest lucru se datorează modificărilor de design și renunțării la modelele bazate pe disc, a căror popularitate a scăzut de mult.

Adevăratul progres a venit, însă, odată cu dezvoltarea tehnologiei NVMe. Samsung oferă modelele de SSD 980 PRO și 990 PRO, cu interfață NVMe și o viteză de citire secvențială de până la 7.450 MB/s. Prin comparație, viteza de citire secvențială a modelelor de hard disk-uri este 150 MB/s. După cum se poate observa, diferența este uriașă.

Dacă computerul tău vechi, care funcționează greu, se bazează pe un hard disk, nu ezita să îl înlocuiești cu un SSD. Desigur, ar trebui să verifici dinainte dacă computerul îndeplinește toate criteriile și este compatibil cu noul hardware. De asemenea, trebuie să verifici și dacă placa de bază acceptă interfața NVMe. Dacă nu, SSD-urile SATA reprezintă în continuare o opțiune excelentă, întrucât modelele precum Samsung 870 QVO și Samsung 870 EVO oferă o viteză de citire secvențială de 560 MB/s (de câteva ori mai mare decât un hard disk obișnuit). Un alt avantaj al acestora este capacitatea mare; pot stoca până la 8 TB de date.

Merită menționat și că înlocuirea unității de stocare este banală și, de obicei, necesită doar o șurubelniță și un adaptor. Dacă optezi pentru un dispozitiv Samsung, poți folosi programul dedicat Samsung SSD Integrated Installer, care îți va permite să instalezi software-ul SSD Magician și instrumentul de migrare a datelor, astfel încât să poți transfera cu ușurință toate datele către noua unitate de stocare. Astfel, poți crea o copie exactă a vechiului hard disk.

Înlocuirea unei singure componente te va ajuta să economisești o cantitate semnificativă de bani. De asemenea, vei genera mai puține deșeuri electronice, un punct important atunci când vine vorba de protejarea mediului. În plus, SSD-urile se laudă cu o durabilitate mai mare și o rezistență mai mare la șocuri. Datorită designului, acestea sunt mult mai silențioase decât omoloagele lor bazate pe disc. Beneficiile sunt nenumărate, iar după instalarea noii unități de stocare vei observa cu siguranță o reală îmbunătățire.

Dyson Dust Study 2023, date in premiera pentru Romania: majoritatea romanilor nu urmeaza o rutina de curatenie, desi cunosc pericolele la care se expun

Dyson1

Sondajul Dyson Dust Study din 2023 dezvăluie că, în ultimul an, a existat o reducere semnificativă a numărului de persoane care mențin un program regulat de curățenie. Acesta sugerează că, pe măsură ce pandemia COVID-19 rămâne o amintire, oamenii fac curățenie din ce în ce mai puțin.

  • În ultimul an, numărul persoanelor care mențin o rutină de curățenie s-a diminuat cu 15%
  • 60% din numărul total de respondenți au recunoscut că sunt motivați să facă curățenie doar atunci când observă murdărie sau praf vizibil,însă praful microscopic, cum ar fi părul de animale de companie și alergenii, poate avea un impact mai mare asupra sănătății și bunăstării lor, față de particulele care pot fi văzute cu ochiul liber
  • Conștientizarea a ceea ce se poate găsi în praful din locuințe este redusă. Doar 33% dintre cei intervievați spun că știu că polenul poate fi prezent în praf. De asemenea, 32%, declară că știu despre prezența potențială a acarienilor.

București, 24.05.2023: Dyson Dust Study 2023 anunță date în premieră pentru România: majoritatea românilor nu urmează o rutină de curățenie, deși cunosc pericolele la care se expun. Rezultatele studiului Dyson în România arată că 53% dintre respondenții români fac curat atunci când observă praf în casă sau murdărie pe podea și 45% dintre aceștia afirmă că fac curățenie ca parte dintr-o rutină. Cu toate acestea, cea mai importantă motivație (40%) pentru care românii fac curățenie este pentru a se asigura că toate persoanele din locuințe rămân sănătoase.

Dyson3

,,Așa cum am descoperit în Dust Study Romania, majoritatea românilor spune că este motivată să facă curățenie doar atunci când observă murdărie vizibilă sau praf. Acest procent este puțin mai scăzut față de media globală. Motivațiile pentru curățenia locuințelor s-au mutat de la rutină la reacție, deoarece acest lucru coincide cu sfârșitul pandemiei de COVID-19 și o revenire la viața normală, la activitățile pe care le aveam înainte, unde timpul nu ne permitea să avem o rutină. Este important să facem curățenie în mod regulat pentru că multe particule de praf, inclusiv bacteriile, acarienii și polenul au dimensiuni microscopice și nu sunt vizibile cu ochiul liber”, a declarat doctor Matthew Lee, microbiologist Dyson.

,,Trebuie să facem tot posibilul pentru a reduce această epidemie de boli alergice prin măsuri de control ale poluării atât în interior cât și în interior. Recomand tuturor pacienților alergici să facă tot efortul pentru a asigura un mediu în interiorul caselor cât mai puțin poluat și, de asemenea, să ia și măsuri asupra mediului, adoptând un stil de viață sănătos, cu cât mai puține surse de poluare”, a declarat doctor Brîndușa Petruțescu, medic primar alergolog și imunolog.

Studiul global Dyson, realizat de peste 30.000 de persoane din 39 de țări, arată că, după pandemie, frecvența  cu care oamenii fac curățenie la nivel mondia în scădere. 60% dintre respondenți recunosc acum că fac curățenie doar atunci când văd praf sau murdărie vizibilă. Acest număr a crescut cu 20% față de anul trecut. În plus, în timp ce 41% susțin că urmează un program regulat de curățenie, acest număr a scăzut cu 15% față de anul trecut, ceea ce indică faptul că oamenii sunt din ce în ce mai puțin disciplinați în ceea ce privește curățenia programată.

Dyson Dust Study  investighează obiceiurile de curățenie și analizează înțelegerea oamenilor asupra prafului din locuințe și impactului pe care îl poate avea acesta asupra sănătății și bunăstării lor. De exemplu, studiul arată faptul că atunci când vine vorba de instrumentele folosite la curățenie, românii se declară conservatori, cu 69% dintre respondenți care declară că aleg să folosească mătura, 66% care folosesc mopul umed și 52% care folosesc un aspirator cilindric cu sac. Doar 24% dintre români dețin un aspirator în locuințe și petrec, în medie, 30 de minute aspirând.

Dyson Dust Study 2

Impactul prafului asupra sănătății, mai puțin cunoscut de români

Studiul realizat de Dyson arată că oamenii nu dețin informații în legătură cu ce conține praful pe care îl curăță din locuințe și cât de mult poate acesta să afecteze sănătatea. 55% dintre locuințe la nivel global au o persoană care suferă de alergii, dar foarte puțini sunt conștienți de prezența în praf a unor factori care induc alergii comune. Doar 33% dintre cei intervievați știu că polenul poate fi prezent în particulele de praf, iar 32% știau despre prezența potențială a acarienilor.

Românii sunt mai precauți atunci când vine vorba de prezența particulelor nocive în praf. 41% dintre respondenți sunt îngrijorați de virusurile din locuințe și 28% dintre aceștia declară că au grijă să nu aducă virusuri de afară în casă.

Asigurarea unui mediu sănătos este principalul motiv la nivel global pentru care oamenii doresc să curețe  praful din locuințele lor. În timp ce mulți oameni presupun că, dacă praful și murdăria sunt eliminate, atunci problema este rezolvată, curățarea cu aspiratorul este inutilă fără o filtrare temeinică.

,,Sperăm că cel mai recent studiu global privind praful va continua să încurajeze oamenii să se gândească la ceea ce poate să locuiască în praful din locuințele lor și la modul în care acest lucru ar putea avea un impact asupra bunăstării lor. Cel mai bun mod de a elimina praful este prin utilizarea unui aspirator cu o tehnologie eficientă de filtrare și etanșare, pentru a vă asigura că tot ceea ce aspirați rămâne prins și nu este expulzat înapoi în casă”, Monika Stuczen, cercetător științific în domeniul microbiologiei la Dyson.

Filtru HEPA vs. produsul HEPA

Studiul Dyson privind praful relevă faptul că gradul de conștientizare a filtrelor este, în general, scăzut și, în ciuda faptului că a devenit un cuvânt la modă în timpul pandemiei, doar 1 din 4 persoane consideră că știu ce înseamnă HEPA (Aer cu particule de înaltă eficiență). În România 30% dintre respondenți cunoșteau această denumire, mai exact 64% dintre români declară că sunt conștienți că filtrele HEPA au capacitatea de a capta eficient particulele nocive de aer printr-un mecanism de difuzare.

O concepție greșită este aceea că orice aparat echipat cu un filtru HEPA este un produs HEPA. Conform ASTM, un institut de standardizare de top la nivel mondial, nu este suficient ca doar filtrul final, de după motor, să fie de calitate HEPA. Fiecare filtru și fiecare garnitură de pe întreaga mașină trebuie să fie de calitate HEPA pentru a fi considerat un produs HEPA.

Anul acesta România este pentru prima dată inclusă în studiul global Dyson, acest lucru fiind marcat de evenimentul care a avut loc la Galeria Galateca, în cadrul căruia au fost prezentate datele studiului. La eveniment au participat Matthew Lee, microbiolog Dyson, dr. Bogdan Ivănescu, creatorul platformei media medicale Doctor MIT, dr. Mihail Pautov, medic specialist chirurg și gazda emisiunii Medicool și dr. Brîndușa Petruțescu, medic alergolog și imunolog. Aceștia le-au vorbit invitaților despre infecțiile respiratorii și cele mai comune alergii care pot apărea din cauza prafului casnic. Evenimentul a fost moderat de Paula Rusu.

Dyson Dust Study 1

DESPRE STUDIUL DYSON GLOBAL DUST 2023

Dyson Global Dust Study 2023 este un sondaj online de 15 minute, realizat de 33.997 de respondenți din 39 de țări. Lucrările de teren au fost efectuate între 11 ianuarie și 6 februarie 2023, iar datele au fost ponderate la nivel „global” pentru a fi reprezentative pentru diferite dimensiuni ale populației.

Studiul anual Dyson Global Dust Study urmărește să înțeleagă comportamentele de curățenie ale oamenilor, gradul de conștientizare asupra prafului casnic și înțelegerea impactului potențial pe care acesta îl poate avea asupra sănătății și bunăstării fiecăruia. În 2021, din cauza creșterii numărului de proprietari de animale de companie ca urmare a COVID-19, domeniul de aplicare al studiului a fost extins pentru a surprinde înțelegerea oamenilor cu privire la corelația dintre deținerea de animale de companie și praful din gospodărie, care a fost realizată de 32.282 de respondenți din 33 de țări din întreaga lume.

DESPRE DYSON 

Dyson este o companie globală de cercetare și tehnologie cu operațiuni de inginerie, cercetare, dezvoltare, producție și testare în Singapore, Marea Britanie, Malaezia, Mexic, China și Filipine. După ce a început totul într-o magazie din Marea Britanie, compania Dyson a crescut constant de la înființarea sa în 1993. Astăzi, compania are un sediu global în Singapore și două campusuri tehnologice în Marea Britanie, care se întind pe o suprafață de peste 800 de acri în Malmesbury și Hullavington. Din 1993, Dyson a investit peste 1 miliard de lire sterline în birourile și laboratoarele sale din Wiltshire, care găzduiesc cercetarea, proiectarea și dezvoltarea viitoarei tehnologii Dyson. Dyson este deținută de familie și are peste 14.000 de angajați la nivel global, inclusiv o echipă puternică de 6.0000 de ingineri. Compania vinde produse în 84 de piețe, în peste 300 de magazine Dyson Demo, dintre care 50 au fost deschise în întreaga lume în 2021, inclusiv un nou magazin Dyson Virtual Reality Demo.

Pentru noutăți, consultați pagina Dyson Romania.