Decizia cand sa le ofere copiilor independenta in mediul online este una dintre cele mai mari dileme cu care se poate confrunta un parinte modern. De la pericolul reprezentat de straini, la cyberbullying, parintii trebuie sa se asigure ca cei mici sunt in siguranta pe Internet. Un nou studiu global realizat de Kaspersky a constatat ca, atunci cand vine vorba de securitatea online, unii parinti prefera sa actioneze ei decat sa aiba incredere in judecata copilului lor. In ciuda faptului ca peste doua treimi (67%) dintre parinti sunt de acord, cel putin intr-o oarecare masura, ca ai lor copii sunt pe deplin constienti de riscurile online, aproximativ jumatate raman precauti, folosind diverse instrumente si practici pentru a-si mentine copiii in siguranta atunci cand folosesc Internetul.
In contextul in care copiii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani acceseaza multe dintre serviciile digitale pe care le folosesc si parintii lor, precum site-urile de streaming video sau alte facilitati digitale, exista multe amenintari si riscuri online care ar putea afecta atitudinea copiilor fata de Internet. Multi parinti sunt constienti de acest lucru si sunt dornici sa comunice cu copiii lor despre modalitatile de a reduce riscurile.
Exista dovezi ca discutiile deschise despre siguranta pe Internet sunt eficiente. Prin urmare, doua treimi (67%) dintre parinti sunt cel putin intr-o oarecare masura de acord cu faptul ca cei mici sunt pe deplin constienti de riscurile online. Cu toate acestea, pe langa aceste conversatii, parintii ar putea simti impulsul sa adopte o abordare proactiva pentru a afla ce au facut copiii lor online.
De exemplu, jumatate (50%) dintre respondenti verifica manual dispozitivele copiilor lor – cum ar fi istoricul cautarii din browser – dupa ce au fost utilizate. Acest lucru ar putea veni ca urmare a faptului ca anterior copilul lor le-a ascuns activitatea pe Internet sau nu a ascultat sfaturile parintilor. Unii parinti folosesc tehnica „pedeapsa digitala”, interzicandu-le copiilor sa foloseasca dispozitive daca nu s-au comportat corespunzator. Jumatate (52%) dintre parinti au stabilit, de asemenea, limite de timp pentru utilizarea dispozitivelor conectate la Internet de catre copil.
Peste o treime (35%) dintre respondenti au instalat solutii de control parental pe dispozitivele copiilor lor pentru a limita utilizarea Internetului sau a vizualiza detaliile navigarii. Aproape o treime (30%) dintre parinti folosesc solutii de control parental incorporate, precum cele din consolele de jocuri video, pentru a-si mentine copiii in siguranta. In mod similar, 30% utilizeaza si setarile din router-ele Wi-Fi, pentru a dezactiva accesul la Internet dupa o perioada de timp stabilita.
„Intrucat multi copii au acum acces la un dispozitiv conectat la Internet, exista sanse mari sa intalneasca un continut necorespunzator sau sa fie afectati de o amenintare online – cum ar fi „grooming-ul” sau furtul de identitate”, spune Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing la Kaspersky. „Cercetarile noastre arata ca parintii sunt, in mod justificat, ingrijorati ca discutiile si sfaturile pot sa nu fie intotdeauna suficiente pentru a se asigura ca cei mici inteleg potentialele riscuri ale navigarii pe Internet. Multi parinti folosesc, de asemenea, aplicatii pentru a controla continutul si timpul petrecut pe un dispozitiv. Incurajam parintii sa lase deoparte orice presupuneri cu privire la obiceiurile online ale copiilor lor si sa poarte un dialog deschis cu acestia despre necesitatea de a le controla activitatile digitale si securitatea Internetului, intrucat este posibil sa se loveasca de un continut daunator, fara sa vrea.”
Pentru a ajuta parintii sa-si protejeze copiii si restul familiei de amenintarile online, Kaspersky recomanda:
- Setati blocarea automata a dispozitivului pentru a controla timpul petrecut de copil pe computer, smartphone sau tableta. De asemenea, aceasta metoda ii impiedica pe cei mici sa-si petreaca tot timpul liber in fata unui ecran si puteti seta timpul pe care il considerati acceptabil.
- Retelele de socializare fac parte din spatiul personal al copilului, astfel incat monitorizarea comportamentului online ar putea fi perceputa ca o invadare a vietii sale private – in special in cazul copiilor mai mari. Cereti voie, pur si simplu, sa fiti implicati in aceasta parte a vietii lor, astfel incat sa le intelegeti mai bine interesele si sa construiti o relatie mai stransa.
- Rareori le place copiilor sa vorbeasca despre continutul de pe retelele de socializare cu parintii. Cel mai bun lucru este o discutie despre modul in care le folosesc, fara a critica sau a pune presiune, si sa le dati sfaturi despre cum sa aiba grija atunci cand isi fac prieteni/cunostinte noi.