Investiția medie a tinerilor care cumpără un apartament prin programul Prima Casă este între 1.100 și 1.300 euro/metru pătrat. Ceea ce mulți proaspăt proprietari de locuințe nu iau în considerare sunt cheltuielile necesare amenajării apartamentului înainte de a se putea muta acolo.
Numai în 2017 am lucrat cu peste 100 de proiecte de amenajare baie pentru apartamente achiziționate prin programul Prima Casă.
Majoritatea apartamentelor din blocurile nou terminate includ amenajări interioare de bază, precum gresie, faianță, parchet, obiecte sanitare, de cele mai multe ori clientul putând chiar să le aleagă. Însă nu întotdeauna viziunea dezvoltatorului imobiliar este suficientă, așa că mulți dintre noii proprietari suplimentează bugetul și aleg produse cu o calitate superioară.
Aceeași nevoie de amenajare se regăsește și la cei care achiziționează apartamente în blocuri vechi. Baia este prima cameră complet renovată în peste 80% dintre cazuri.
Amenajarea băii poate ridica întrebări, mai ales în zona de bugete. Informațiile disponibile sunt contradictorii în primul rând din cauza bugetelor foarte discrepante alocate renovării. Numai în 2017 am lucrat cu peste 100 de proiecte de amenajare baie pentru apartamente achiziționate prin programul Prima Casă. Am remarcat că un procent de 20% au la dispoziție bugete mici, 70% optează pentru produse medii, cu un raport preț-calitate foarte bun, în timp ce 10% lucrează cu designeri de interior și amenajează baia pe bază de proiect, investind în produse premium, a declarat Vlad Sardescu, manager proiecte al magazinului online de bricolaj Neakaisa.ro
Xby Counterflix
Dimensiunea medie a unei băi este de 5 metri pătrați. Manopera pentru renovarea unui astfel de spațiu se încadrează între 900 – 1600 ron, în funcție de modificările necesare. Valoarea maximă este specifică băilor unde trebuie refăcută întreaga instalație sanitară, în timp ce o investiție de 900 lei cuprinde doar placarea cu gresie și faianță și montarea obiectelor sanitare.
În 2018, estimăm o creștere cu cel puțin 25% a cererilor de ofertă pentru obiecte sanitare potrivite unui apartament.
Obiectele sanitare reprezintă aproape 50% din investiția totală, fiind alocat în marea majoritate a cazurilor către gamele cele mai noi. Astfel, în medie, o cadă (utilată cu mască, picioare și sifon) costă 1.100 lei, un vas wc cu rezervor incastrat aproximativ 1.000 lei, iar un lavoarcu mobilier se învârte în jurul sumei de 700 lei. Suplimentar, un set complet de baterii pentru baie este în medie 800 lei. Valoarea medie a investiției în obiecte sanitare este de 3600 ron.
Costul mediu pentru gresie și faianță este de 90 lei/mp, pentru o baie de 5 metri pătrați fiind necesari 5 mp de gresie și aproximativ 17 mp faianță. Ceea ce duce investiția totală la aproximativ 2000 ron.
Amenajarea unei băi de bloc cu produse cu un raport preț-calitate foarte bun se poate face cu o medie de 1500 euro. Baia a devenit din ce în ce mai importantă pentru familiile tinere care vor să se exprime prin design, într-un ambient confortabil, optimizat din punct de vedere al spațiului și al nevoilor celor care locuiesc în respectivul apartament. Este un trend în continuă ascensiune, este și o nevoie de a evada din băile clasice cu care am crescut. În acest sens, pentru 2018, estimăm o creștere cu cel puțin 25% a cererilor de ofertă pentru obiecte sanitare potrivite unui apartament, povestește Vlad Sardescu.