Revoluția iPhone în lumea digitală

Simbol al smartphone-urilor, Apple și-a lansat primul iPhone în urmă cu 15 ani . Anunțul oficial al produsului a avut loc pe 9 ianuarie 2007, dar lansarea pe piața din SUA a venit mai târziu, pe 29 iunie a acelui an.

În Romania, prima versiune care a sosit a fost iPhone 3G, în 2008. Astăzi, un total de 33 de serii de iPhone-uri au ajuns în mâinile consumatorilor – cea mai recentă dintre ele (iPhone 13, 13 mini, 13 Pro și 13 Pro Max) au fost lansate în 2021.

„Astăzi, Apple va reinventa telefonul”, a declarat Steve Jobs, co-fondatorul companiei, în timpul prezentării iPhone. În fața unui public entuziast, el a descris dispozitivul, la început, ca o combinație de iPod, telefon și dispozitiv de comunicare prin Internet.

Comparând iPhone-ul cu alte smartphone-uri care erau pe piață la acea vreme — BlackBerry, Moto Q, Nokia 62 și Palm Treo — Jobs a subliniat interfața noului dispozitiv, care, spre deosebire de celelalte, nu avea tastatură cu butoane. „Ceea ce vrem să facem este să creăm un produs care să fie mult mai inteligent decât orice alt dispozitiv mobil și foarte ușor de utilizat”, a spus el.

Pe lângă faptul că este un pionier în această nișă, unul dintre factorii care au susținut relevanța mărcii de-a lungul anilor a fost crearea nu doar de noi produse, ci a unui întreg ecosistem digital.

Într-un ecosistem digital, companiile creează o rețea de produse și servicii integrate care „vorbesc” între ele, ceea ce poate optimiza procesele pentru companii și poate aduce mai multă comoditate consumatorilor.

Cel mai valoros brand din lume

În 2021, Apple a apărut în fruntea listei celor mai valoroase mărci din lume. Clasamentul, intitulat Best Global Brands 2021 , a fost publicat de Interbrand, o companie globală de consultanță de brand. Anul precedent, compania a fost, de asemenea, numită de Forbes drept cea mai valoroasă. La începutul acestui an, Apple a devenit prima companie tranzacționată la bursă care a atins o capitalizare de piață de 3 trilioane de dolari .

Cu toate acestea, compania nu este liderul global la capitolul vânzări printre producătorii de smartphone-uri. Pe tot parcursul anului 2021, Samsung a rămas pe primul loc. Xiaomi și Apple și-au împărțit pe rând locul doi și trei, potrivit datelor de la Counterpoint Research. În ultimul trimestru, diferența a fost mică: Apple deținea 14% din cota de piață; Xiaomi, 13%.

Cu fiecare nouă lansare, în ultimii 15 ani, telefoanele mobile au adus câteva caracteristici noi, care au afectat piața și modul în care ne conectăm. Camerele îmbunătățite, designul ecranului tactil și trecerea de la 3G la 4G – care a făcut posibil să folosim internetul mobil pentru o varietate de scopuri, de la comandarea de mâncare până la găsirea partenerului de viață – sunt doar câteva dintre schimbările majore pe care smartphone-urile ni le-au adus. Toate aceste caracteristici noi fac ca telefoanele sa fie mai vulnerabile în cazul accidentelor așa ca o protecție este imperativ necesară, de exemplu, husa iphone 6s.

Odată cu explozia tehnologiei pe care Apple-ul a început-o, au apărut pe piață o mulțime de companii cu o mulțime de oferte de smartphone-uri la diferite prețuri. Acum găsim telefoane de la câteva sute de lei, până la câteva mii. Având în vedere acest lucru, producătorii de huse și carcase au simțit și ei o creștere enormă din punct de vedere al vânzărilor. Cine ar da câteva mii de lei pe un telefon și nu i-ar asigura o protecție împotriva căzăturilor și a zgârieturilor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *