Muzica hip hop

Muzica hip-hop, cunoscută și sub numele de muzică rap, este un gen de muzică populară dezvoltat în Statele Unite de către afro-americani, latino-americani și jamaicani din cartierul Bronx din New York în anii 1970.

Este alcătuită dintr-o muzică ritmică stilizată care însoțește în mod obișnuit rap-ul, un discurs ritmat. S-a dezvoltat ca parte a culturii hip hop, o subcultură definită de patru elemente stilistice cheie: MCing/rapping, DJing/scratching, break dance și graffiti.

Alte elemente includ eșantionarea ritmurilor sau a liniilor de bas din înregistrări (sau ritmuri și sunete sintetizate) și beatboxing ritmic. Deși adesea folosit pentru a se referi doar la rap, „hip-hop” denotă mai corect practica întregii subculturi.

Termenul de muzică hip hop este uneori folosit ca sinonim cu termenul de muzică rap, deși rap-ul nu este o componentă necesară a muzicii hip hop. Genul poate conţine și alte elemente ale culturii hip hop, inclusiv DJing, turntablism, scratching, beatboxing și piese instrumentale.

Hip-hop-ul, atât ca gen muzical, cât și ca cultură, s-a format în anii 1970, când petrecerile au devenit din ce în ce mai populare, în special în rândul tinerilor afro-americani care locuiesc în Bronx.

Evoluția timpurie a hip-hop-ului a avut loc pe măsură ce tehnologia de eșantionare și aparatele cu tobe au devenit disponibile pe scară largă și la prețuri accesibile. Rap-ul s-a dezvoltat ca un stil vocal în care artistul vorbește sau cântă ritmic.

Muzica hip hop nu a fost înregistrată oficial pentru a fi cântată la radio sau televiziune până în 1979. Hip-hop-ul de școală veche a fost primul val de tip mainstream al genului, marcat de influența sa disco și de versurile orientate spre petrecere.

Anii 1980 au reprezentat diversificarea hip-hop-ului, pe măsură ce acest gen muzical a dezvoltat stiluri mai complexe și s-a răspândit în întreaga lume.

New school hip hop a fost al doilea val al genului, marcat de sunetul electro. Subgenul gangsta rap, concentrat pe stilurile de viață violente și condițiile sărace ale tinerilor afro-americani, a câștigat popularitate în acel moment.

Hip-hop-ul de pe Coasta de Vest a fost dominat de G-funk în anii 1990, în timp ce hip-hop-ul de pe Coasta de Est a fost dominat de rap jazz, hip hop alternativ și rap hardcore.

Hip-hop-ul a continuat să se diversifice în acest moment, odată cu apariția altor stiluri regionale, cum ar fi Southern rap și Atlanta hip-hop.

Hip-hop-ul a devenit un foarte bine vândut la mijlocul anilor 1990 și genul muzical cel mai bine vândut până în 1999.

Popularitatea muzicii hip hop a continuat de la sfârșitul anilor 1990 până la mijlocul anilor 2000, „epoca bling”, influențele hip hop găsindu-și tot mai mult drum în alte genuri de muzică populară, cum ar fi neo soul și R&B. Statele Unite au cunoscut, de asemenea, succesul stilurilor regionale, cum ar fi crunk, un gen sudic care a subliniat ritmurile și muzica mai mult decât versurile, iar hip-hopul alternativ a început să-și asigure un loc în mainstream, în parte datorită succesului artiștilor.

La sfârșitul anilor 2000 și începutul anilor 2010, „epoca blogului”, rapperii au reușit să-și dezvolte un număr de urmăritori prin metode online de distribuție a muzicii, cum ar fi rețelele de socializare și blogurile, iar hip-hop-ul a căpătat o direcție mai melodică și mai sensibilă în urma declinului comercial de gangsta rap.

Subgenurile trap și mumble rap au devenit cea mai populară formă de hip hop la mijlocul anilor 2010 și începutul anilor 2020. În 2017, muzica rock a fost uzurpată de hip-hop drept cel mai popular gen din Statele Unite.

In România muzica hip-hop a apărut în anul 1993, odată cu break dance-ul. Cu toate astea, acest gen muzical s-a dezvoltat în anii 90, odată ce piesele rapperilor americani au ajuns în Europa.

Majoritatea artiștilor de muzică hip-hop provin din București, iar majoritatea trapperilor provin din Craiova. În prezent, acest gen muzical crește în popularitate în Europa.

In România prima formație de hip hop a fost “Vorbire Directă”. Formaţia a apărut în anul 1992. Prima melodie a formaţiei s-a lansat în anul 1993, la UniPlus Radio.

Alte grupuri precum: Parziţii, B.U.G. Mafia, M&G, Renegaţii, Da Hood Justice, Delikt, Dublu Sens, Morometzii au apărut între anii 1993 și 1995. Vrei un artist pentru petrecere firma, spectacol, corporate party, aniversari, festivitati?

Pe la sfârșitul anilor 2000 au apărut și alți artiști precum: Guess Who, Grasu XXL, Spike, Cabron, Maximilian, Tranda, Amna, dar și rapperi old-school cum ar fi Haarp Cord, El Nino, Vescan, Phunk B etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *