ANONIMUL VENETIAN – o noua compozitie lansata de pianista Sinziana Mircea

Anonimo Veneziano cover

Pianista Sinziana Mircea a demarat un proiect inovativ, alcatuit impreuna cu Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si in colaborare cu Conservatorul „Benedetto Marcello” din Venetia, proiect axat pe redescoperirea creatiilor mai putin cunoscute din barocul muzical italian.

Artista a avut sansa de a studia manuscrise rare, vechi de trei secole, de o valoare inestimabila pentru istoria muzicii, care se regasesc doar in arhivele Conservatorului din Venetia. Partiturile apartin unor mari compozitori precum: Antonio Vivaldi, Alessandro Scarlatti sau Benedetto Marcello, insa lucrarile au ramas necunoscute publicului, deoarece nu au fost publicate pana acum, regasindu-se doar sub forma de manuscris, in biblioteca conservatorului. Intr-o prima etapa a fost necesara o traducere a partiturilor din limbajul de scriere baroca in cel folosit astazi in limbajul muzical modern.

AnonimulVenetian_SinzianaMircea2

Primul rezultat al proiectului este chiar lucrarea „Anonimul Venezian”, o compozitie a Sinzianei Mircea, reprezentand variatiuni pentru pian pe teme de Benedetto Marcello, unul dintre cei mai importanti compozitori italieni si europeni ai epocii baroce.

”Cine este Anonimul Venezian?! Ar fi putut sa ramana chiar Antonio Vivaldi, daca nu ar fi fost redescoperit in 1926 de calugarii unei manastiri din Torino. La acea vreme, muzica lui Vivaldi era total necunoscuta in intreaga Europa.

Ar fi putut sa ramana Benedetto Marcello, unul dintre cei mai importanti compozitori italieni, al carui nume il poarta chiar Conservatorul din Venezia, dar a carui muzica a cazut in uitare timp de trei sute de ani, pana cand filmul italian “Anonimul Venezian” a preluat faimosul Adagio in coloana sa sonora din 1970. Biblioteca Conservatorului din Venezia este un adevarat tezaur muzical, unde am descoperit si alti compozitori din aceeasi epoca care au ramas cu adevarat anonimi pana astazi, iar muzica lor – uitata.

Prin urmare, pentru mine proiectul “Anonimul Venetian” este cu adevarat fascinant! Mi-a deschis portile unui nou univers de cunoastere. Am rasfoit cu infinita emotie filele invechite de vreme care au supravietuit timpului, dar si inundatiilor dramatice din oras, cea mai recenta fiind cea din noiembrie 2019. Erau partituri de secol XVIII, scrise de mana marilor compozitori, cu linii melodice de o modernitate uluitoare, cu rezonante de muzica contemporana, minimalista sau chiar pop”, a declarat artista Sinziana Mircea.

Videoclipul piesei a fost realizat in intregime in Venetia, in vara anului 2021 si a fost lansat ieri, 8 septembrie, pe canalul de YouTube al artistei la care va invitam sa va abonati. In acest demers de cercetare si creatie muzicala artista are un triplu rol de cercetator, interpret si compozitor, fapt ce reprezinta o premiera la nivel mondial.

Doresc sa exprim intreaga mea recunostinta Institutului Cultural si de Cercetare Umanistica din Venetia, in special domnului director Grigore Popescu Arbore si echipei sale pentru organizarea acestui stagiu de cercetare. Fara acest ajutor, micul meu demers ar fi fost imposibil de realizat. A fost o senzatie fantastica sa pot tine in mana partituri originale de acum trei secole, iar apoi sa aduc aceasta muzica uitata la viata cu sonoritatile pianului modern, chiar in sala de concert a Conservatorului din Venezia. Ce isi poate dori mai mult un muzician? De altfel, caldura cu care m-a primit echipa Conservatorului m-a coplesit si toate aceste sentimente se simt in inregistrarile realizate. Le multumesc directorului Conservatorului, Prof. Roberto Gottipavero, Prof. Paolo da Col si echipei sale, cat si Prof. Igor Cognolato.”, a completat Sinziana Mircea.

Proiectul contine si o serie de inregistrari care au avut loc in luna august in sala de concerte a celebrului conservator italian, Palazzo Pisani, unul dintre cele mai emblematice palate venetiene de arhitectura baroca. Proiectul a fost coordonat de Prof. Grigore Popescu Arbore, directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si de Prof. Paolo Da Col de la Conservatorul de Muzica „Benedetto Marcello” din Venetia.Pentru a viziona videoclipul va invitam sa urmariti linkul si sa va abonati la canalul de YouTube pentru a afla urmatoarele lansari.

AnonimulVenezian_SinzianaMircea

Despre Sinziana Mircea

Sinziana Mircea, Young Steinway Artist, are o cariera internationala concertand in toata Europa, America de Nord si Asia. Dupa debutul la o varsta frageda pe scena Atheneului din Romania, pianista si-a marcat debutul la Tokyo Metropolitan Theatre / Japonia si St Martin-in-the-Fields London / UK la doar 20 de ani. Patru ani mai tarziu, a debutat la Carnegie Hall din New York intr-un recital, recompensat de publicul american cu aplauze in picioare. La scurt timp, Sinziana a concertat in primul sau turneu in China. Aparitiile sale recente includ: Carnegie Hall, Bucharest Radio Hall, Stockholm Philharmonic, Tallinn Philharmonic, Harvard Club New York, Bucharest Philharmonic, London Steinway Hall, Tokyo Steinway Hall, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center, Harbin Concert Hall, Atheneul Roman, Sala Radio.

Sinziana este castigatoare a premiului Van Cliburn Foundation & TCU Scholarship Award (2014), precum si castigator al Academiei Internationale de Piano din Miami (2016). Sinziana a primit titlul de Young Steinway Artist in 2017, desemnand cei mai promitatori pianisti din intreaga lume.(…)

Inregistrarile concertelor sale live au fost transmise de toate canalele de radio europene importante pentru muzica clasica, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia, Radio Romania Muzical si altele (Suedia, Norvegia, Polonia).

In 20 septembrie 2020, recitalul Sinzianei Mircea a fost capul de afis pentru editia emisiunii “Through the night” produsa de BBC Radio 3, difuzata in 13 tari europene, cu o audienta de un milion de ascultatori.

In 2020 turneul sau in Asia a fost amanat din cauza pandemiei, iar Sinziana a avut timpul necesar si inspiratia de a compune o serie de prelucrari dupa compozitori celebri ai secolului XX, piese care sunt incluse pe albumul realizat la Electrecord, ce a fost lansat la inceputul lunii decembrie in 2020. Aflati mai multe despre Sinziana Mircea la: www.sinziana-mircea.com

YouTube: https://www.youtube.com/user/sanzianamircea

Facebook: https://www.facebook.com/sanziana.mircea

Instagram: https://www.instagram.com/sinziana.mircea/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *