Ansamblul PlaCello – Cei patru violoncelisti vor canta in cadrul Festivalului Vara Magică

Bucuresti, 11 august 2021 – Ansamblul PlaCello, format din valorosii violoncelistii Razvan Suma, Stefan Cazacu, Ella Bokor si Mircea Marian, va sustine un concert la Ateneul Roman miercuri, pe data de 18 august, de la ora 19:30, in cadrul celei de-a X-a editii a Festivalului “Vara magica” organizat de Lanto Communications.

„Parca nu ne-am saturat de acest imens izvor de frumusete – partener fidel de viata, violoncelul. Am plusat: Ansamblul PlaCello format din patru violoncelisti este de fapt un vis la inceput de noapte. Stiind ce inseamna sa construiesti un grup de muzica de camera, speram ca „noaptea” sa fie cat mai lunga.” – declara Razvan Suma.

Violoncelistul Razvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea Si inteligenta sa”, astfel il caracteriza renumita publicatie germana “Das Orchester”  pe tanarul violoncelist roman.

Ansamblul PlaCello_Afis-800x1200-px-2021-08-18_1

Solist concertist al Orchestrelor Radio si conferentiar universitar la Universitatea de Muzica Bucuresti, cu peste 1000 de recitaluri si concerte sustinute in turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa si Asia, Razvan a dovedit o mare tehnica si intuitie muzicala redand impecabil – prin diversitatea sonoritatilor – specificul stilistic al fiecarei piese.

In plus, fata de activitatea didactica de la Universitatea de Muzica din Bucuresti, artistul sustine masterclass-uri in tara si in strainatate (Argentina, Spania, Belgia, Lituania, Italia).

Prestigioasele concursuri „Giovanni Batista Viotti” din Italia, „Markneukirchen” din Germania sau „Villa de Llanes” din Spania sunt doar cateva dintre cele mai importante premii caStigate de Razvan Suma prin participarile sale la competitiile nationale Si internationale, intr-o cariera competitionala inceputa la numai Sase ani.

Instrumentul pe care canta a fost conceput de lutierul Charles Adolphe Maucotel – unul dintre cei mai apreciati creatori de instrumente ai epocii sale – Si a fost realizat la Paris in anul 1849. In sec. XX, acest instrument a apartinut celebrului violoncelist francez Pierre Fournier. Violoncelul Maucotel – Fournier i-a fost oferit lui Razvan Suma in anul 2009, de «Fundatia Musicha» din San Sebastian, Spania.

Tanarul violoncelist Stefan Cazacu se bucura de o carte de vizita ce reprezinta baza unei cariere de succes: educatia complexa primita de timpuriu intr-o celebra familie de muzicieni, studii muzicale universitare urmate la Bucuresti si la Viena, numeroase premii obtinute in diverse competitii nationale si internationale, aparitii – in ipostaza solistica – alaturi de orchestrele simfonice din Romania, dar si recitaluri pe scene din Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania s.a. Recent a primit premiul 3 in cadrul Festivalului George Enescu 2021, precum si premiul 1 in cadrul Festivalului Youth of Music 2021.

Povestea sa in lumea muzicii ”se scrie” avand ca partener ”de drum” un violoncel de colectie, pe care Stefan are privilegiul de a canta de la varsta de 15 ani! Instrumentul sau este un pretios dar primit de la tatal sau, Marin Cazacu – unul dintre cei mai mari violoncelisti romani – si a fost creat in urma cu peste 100 de ani, mai exact in 1917, la Torino (Italia), de catre lutierul Georg Ullman.

Violoncelista Ella Bokor este absolventa a Scolii doctorale din cadrul U.N.M.B. Si membra a ansamblurilor: PlaCello, Duo Cello Jaya, Ludens Piano Trio, Violoncellissimo Si a Orchestrei Romane de Tineret.

In anul 2016 a lansat CD-ul Duo Cello Jaya – Tales Si a sustinut Turneul National Tales, Vietnam Tour Si Cello Irish Tour. De asemenea, a realizat inregistrari in cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune si a Televiziunii Romane.

Mircea Marian este licentiat in violoncel si absolvent al cursurilor de master ale Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti la clasa Prof. Univ. Dr. Marin Cazacu. Doctor in muzica, acesta ocupa postul de lector universitar in cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, este solist instrumentist al Orchestrei de Camera Radio a Societatii Romane de Radiodifuziune, membru al Duo Cello Jaya, PlaCello, Orchestrei Romane de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo si Profil.

Mircea Marian a sustinut concerte in calitate de solist alaturi de orchestrele: Filarmonica din Gera – Germania, Orchestra Nationala Radio – Bucuresti, Orchestra de Camera Radio – Bucuresti, Filarmonica de stat Arad, Filarmonica Botosani, Filarmonica de stat Ion Dumitrescu din Ramnicu Valcea, Orchestra de Camera Focsani, Filarmonica de stat Muntenia din Targoviste, Orchestra Universitaria a U.N.M.B., Orchestra Universitatii din Graz-Austria si Filarmonica Oltenia din Craiova.

Festivalul se va incheia pe 19 august, chiar de ziua marelui nostru compozitor George Enescu cu un concert al Romanian Chamber Orchestra, avand ca dirijor pe celebrul Cristian Macelaru si concertmaestru – Alexandru Tomescu. Orchestra va interpreta Dansurile populare romanesti de Bella Bartok, Genesis de Oana Vardianu, desigur Intermezzi op. 12 de George Enescu, Panicandemica de Alin Constantin Chelarescu si Simfonia nr. 40 de W.A. Mozart.

Chiar in aceasta seara, in cadrul Festivalului Vara Magica, pe scena Ateneului Roman va avea loc concertul sustinut de Croitoru String Virtuosi Orchestra, avand ca soliSti pe violonistii Simina Si Gabriel Croitoru, iar maine seara, pe 12 august, pianista Madalina Pasol va sustine un recital, incepand cu ora 19:30 cu un program care va cuprinde selectii din Chopin, Beethoven si Rachmaninov.

Biletele la Festivalul Vara Magica sunt disponibile pe www.lanto.rowww.bilete.ro Si la casa de bilete a festivalului deschisa la Ateneul Roman, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni pana joi, intre orele 14:00 Si 19:00.

Despre Lanto Communicatios

Lanto Communication a aparut acum aproape un deceniu. Inca de la inceput, initiatorul sau, Dorin Ionita, Si-a propus ca unic scop sa arate lumii ca Romania, prin tinerii ei, a pastrat intacta sclipirea diamantina a geniului muzical al locuitorilor acestor locuri stravechi. Festivalul Vara Magica este un proiect al Lanto Communication ajuns la a X-a editie si 100 de concerte oferite publicului roman in sezonul estival.

Aparitia Asociatiei Lanto Magia Muzicii a adus un spor substantial de calitate si a inlesnit crearea unor parteneriate benefice culturii nationale. Asocierile cu mediul de afaceri, cu entitati institutionale – fie ele locale sau guvernamentale, in cele din urma cu oameni care au acelasi scop al promovarii binelui si frumosului, au adus tuturor celor implicati notorietate si respect.

Proiectele artistice ale Lanto Communication si Lanto Magia Muzicii constituie, in egala masura, garantia unui act artistic de calitate, dar si a unei vizibilitati social-culturale si comunitare ridicate. Mai multe detalii si datele urmatoarelor concerte din cadrul festivalului Vara Magica le puteti consulta la: https://lanto.ro/ precum si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/FestivalulVaraMagica/

*Mentionam ca numarul de locuri in sala este limitat pentru a respecta masurile de prevenire a pandemiei, iar la pauza toti spectatorii vor ramane in sala. Va multumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *