Spitalul virtual Doclandia se oferă să pună gratuit la dispoziția statului român cel mai performant sistem de telemedicină dezvoltat în România

Potrivit Doclandia.ro, cel mai mare spital virtual dezvoltat în România, sistemul de sănătate românesc are nevoie urgent de introducerea consultațiilor la distanță, facilitate prin sisteme de telemedicină. În acest fel, poate fi redus semnificativ numărul pacienților care pot fi infectați și care pot transmite virusul altor persoane prin simpla prezență la spital sau la cabinetele medicilor de familie.

De aceea, Doclandia face un apel către statul român pentru a urgenta adaptarea legislației medicale pentru susținerea medicinei online. De asemenea, Doclandia anunță că oferă gratuit platforma sa tehnologică Guvernului României, în special Ministerului Sănătății, pe perioada stării de urgență, pentru a fi utilizată de către toți medicii români.

Astfel, statul român poate decide să pună la dispoziția medicilor un mediu online securizat și viabil pentru a continua consultațiile pacienților, de la distanță, prin video și chat. Totodată, dacă se va crea cadrul legislativ favorabil, Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate poate deconta medicilor aceste consultații video astfel încât pacienții români să poată beneficia de consultații online gratuite.

Odată cu ordinul semnat pe 23 martie 2020 de Ministerul Afacerilor Interne, prin care se suspendă consultațiile programate și programabile în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private, reprezentanții companiei afirmă că cei mai mulți dintre pacienții cu probleme de sănătate ușoare pot apela cu încredere la medicina de la distanță, telemedicina, prin care pot beneficia de consultanță medicală, sfaturi competente și personalizate direct de pe smartphone, tabletă sau laptop de la medicii specialiști.

Pandemia cauzată de noul coronavirus a generat provocări majore pentru toate sistemele de sănătate din lume. O evoluție rapidă a cazurilor confirmate pozitiv cu COVID-19, în doar câteva zile, pune la grea încercare capacitatea operațională și umană a spitalelor din România. Rata ridicată de contagiune a noului coronavirus poate fi contracarată prin eficientizarea trierii pacienților care se prezintă la consultații în cabinetele medicilor de familie sau la spitale, cu simptomatologie asemănătoare gripei.

Prin Doclandia se poate monitoriza un număr nelimitat de pacienți, chiar și cei suspecți de infectare cu noul coronavirus, și se poate interveni în cel mai scurt timp cu acțiunile necesare specifice. Astfel, se poate asigura infrastructura necesară pentru izolarea unui număr foarte mare de pacienți, și o monitorizare continuă a situației la nivel național, având rapoarte în timp real atât pentru medici, cât si pentru pacienții români, oriunde s-ar afla aceștia. În acest mod, Guvernul României poate veni cu o soluție importantă în vederea stopării extinderii coronavirusului, monitorizându-i pe români, la domiciliu, fără niciun cost adițional de amenajare locații de carantină.

“În contextul măsurilor luate de Statul român de suspendare a consultațiilor efectuate în structurile ambulatorii ale spitalelor de stat și private, pentru a diminua riscul de contaminare cu COVID-19, vom asista în curând la o migrare masivă a consultaților în online. De aceea, punem gratuit la dispoziția medicilor și pacienților cel mai mare spital virtual din România si singura de acest fel din Romania. Astfel, toți românii cu acces la internet vor putea solicita online, prin mesaje text sau interacțiune video, opinii medicale avizate de la medicul de familie sau un medic specialist.

Este de lăudat solidaritatea spitalelor publice și a celor private, precum și a unor actori din administrația publică de a implementa diverse soluții de telemedicină în ultima perioadă, însă suntem de părere că o soluție profesionistă, aliniată standardelor medicale și tehnologiei anului 2020, poate fi construită doar în timp. Pe această cale, doresc să îi invit să ia legătura cu noi, pentru că doar prin colaborare și ajutor reciproc putem trece cu bine prin această perioadă dificilă. Avem o soluție completă dezvoltată în România, care poate ajuta semnificativ sistemul de sănătate autohton”, a declarat Matei Țiboc, fondatorul Doclandia. 

De la decretarea stării de urgență, peste 100 de medici și-au deschis cabinete online

În ultima săptămână, peste 100 de medici și-au deschis cabinete online în spitalul virtual Doclandia, iar alte câteva sute de medici generaliști sau specialiști sunt în stadiul de verificare a documentelor care atestă dreptul de a practica medicina și vor putea oferi consultanții online în curând.

Atât medicii, cât și pacienții, își pot deschide un cont gratuit în platformă. Pacienții vor plăti doar vizitele pe care le solicită la orice specializare, în funcție de patologie și simptome, însă medicii înregistrați pe platformă pot oferi consultații virtuale pro-bono pacienților, la alegerea lor. Utilizatorii pot crea profiluri medicale pentru fiecare membru al familiei lor, istoricul medical fiind accesibil oricând de pe propriul smartphone. În plus, spitalul online Doclandia oferă posibilitatea pacienților de a salva în contul personal vizitele video, astfel încât acestea să poată fi revăzute oricând este nevoie.

Tehnologia din  spatele Doclandia respectă standardele HIPAA (The Health Insurance Portability and Accountability Act), ceea ce oferă standarde înalte de securitate, fiind special destinată industriei medicale, față de alte platforme care permit comunicarea video, dar care nu sunt dedicate telemedicinei și care nu acoperă toate nevoile utilizatorilor, inclusiv securitatea informațiilor, foarte importantă în acest domeniu.  Toate vizitele în platforma Doclandia.ro sunt securizate și encriptate, la aceste informații având acces doar pacientul și medicul lui.

În ceea ce privește procedura de înscriere, după verificarea autenticității profesiei în platformă, medicii nou înrolați pe Doclandia.ro trebuie doar să își selecteze orarul de lucru și tariful perceput pentru vizită. Platforma are capacitatea de a susține simultan peste 100.000 de sesiuni consult pacient-medic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *