Iridex Group Plastic anunta finalizarea lucrarilor de consolidare a versantilor de pe DN18, intre Baia Mare si Sighetul Marmatiei

Iridex Group Plastic, furnizor de top in domeniul solutiilor inteligente pentru domeniile de mediu, constructii, salubritate sau agricultura, a inregistrat receptia la finalizarea lucrarilor de consolidare, stabilizare si protectie a versantilor, in cadrul reabilitarii tronsonului de pe DN18 dintre Baia Mare si Sighetul Marmatiei (Km3+522 – Km62+234), lucrare care se afla sub coordonarea antreprenorului general Aktor AG.

Tronsonul de pe DN18 dintre Baia Mare si Sighetul Marmatiei este o ruta care strabate o zona de deal, bogata in vegetatie, alcatuita din punct de vedere geologic preponderent din roci vulcanice, cu diferente mari de nivel, grad de fragmentare a versantilor mediu spre mare si fenomene de instabilitate frecvente primavara si in sezoanele cu precipitatii abundente. Pentru a putea garanta desfasurarea in conditii de siguranta a traficului rutier si protejarea la riscurile de alunecari de teren sau la riscul de prabusire a stancilor din zonele abrupte in lucrarea de reabilitare a drumului a fost necesara montarea unor solutii de protectie impotriva hazardurilor naturale, produse de liderul mondial in domeniu, GEOBRUGG AG, si furnizate in Romania de Iridex Group Plastic.

In contextul unui cadru natural variat si prevazut pe alocuri cu masuri de protectie vechi si depasite de situatia actuala, a fost necesara o evaluare atenta pentru a face scalarea corespunzatoare a solutiilor implementate. In acest scop, s-a folosit programul RUVOLUM 7.0, creat de GEOBRUGG AG, care permite calcularea precisa a caroiajului de ancoraj si a dimensiunii ancorelor necesare pentru fixarea plasei speciale TECCO. Calculele de stabilitate efectuate au tinut cont de conditiile specifice, precum proprietatile materialului stabilizat, grosimea stratului ce trebuie stabilizat si proprietatile plasei, fiind folositi coeficientii partiali de siguranta conform cu EUROCODE 7. Ulterior, GEOBRUGG AG a propus cele mai potrivite solutii in conformitate cu standardul de calitate furnizat, tinand cont atat de aspectele economice si cele de siguranta, cat si de durabilitatea si intretinerea acestora. In functie de specificul fiecarei zone in parte si de riscurile prezentate, au fost montate plase din otel de inalta rezistenta TECCO G45/2 mm si G65/3 mm, ancore tip GEWI Ø25 mm si Ø28 mm si bariere impotriva caderilor de pietre GBE-500A. Astfel, scopul asumat a fost atins, folosindu-se materiale de o calitate superioara, selectionate atent si cu o protectie corespunzatoare impotriva coroziunii, functionalitate dovedita si o metoda de instalare care are rolul de a menaja stratul de suprafata pentru a nu fi afectat.

La momentul evaluarii finale s-a decis suplimentarea ancorelor montate in 2 zone cu inca 20 de bucati, cu amplasare intre caroiaje, pentru o mai buna asezare a plasei de versant. Odata cu incheierea lucrarilor de reabilitare si consolidare, Iridex Group Plastic a organizat receptia. Astfel, a avut loc predarea unui nou proiect de asigurare a versantilor realizat si implementat la cele mai inalte standarde de siguranta si calitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *