Folosirea unei motociclete pe drumurile din România presupune curaj, atenție sporita la drum si multa grija. Drumurile au capcane imprevizibile, iar soferii români nu sunt inca obisnuiti sa acorde respect si atentie motociclistilor.
Pasiunea, dar si posibilitatea de a castiga timp in trafic ii indreapta pe multi spre motociclete, insa costurile nu sunt mai mici, in general, decat cele implicate de folosirea unei masini. Iar cheltuielile pentru echiparea motocicletei si a motociclistului pentru siguranta sunt elementare si obligatorii.
Echipamentul te poate salva!
Casca trebuie purtata, atat de motociclist, cat si de pasager, chiar daca se parcurge cu motocicleta o distanta mica. Si caderea cu motocicleta in timpul mersului cu viteza mica poate fi fatala daca lovitura este la cap! Iar o casca moto de tip soldat german are un rost mai mult decorativ, nu protejeaza capul la nevoie.
La drum lung mai ales, dar si prin oras, un costum special – cu protectie la coate, umeri, spate si genunchi protejeaza corpul in cazul unui accident, chiar si un contact minor cu asfaltul putand lasa julituri dureroase motociclistului sau pasagerului fara echipament de protectie.
De asemenea, sunt elementare manusile si incaltamintea speciala pentru moto, purtarea sandalelor fiind exclusa la folosirea motocicletei, chiar si pe distante scurte, in localitate.
Tobe mai zgomotoase pentru a atrage atentia soferilor
Legislatia româneasca reglementeaza orice modificare tehnica adusa unui vehicul care circula pe drumuri publice, insa daca este posibila legal schimbarea tobei motocicletei cu una sport, atunci aceasta modificare ar putea fi utila din punctul de vedere al sigurantei. Una dintre cauzele accidentelor in care sunt implicati motociclisti este neobservarea motociclistului de catre soferul masinii cu care intra in coleziune, iar zgomotul ar putea atrage atentia soferilor ca un motociclist este in apropiere.
Solutia ar putea fi montarea pe motocicleta a unei tobe sport, omologata, dar folosirea acesteia trebuie sa fie in conformitate cu reglementari in ceea ce priveste zgomotul in localitate. O toba care face zgomot prea mare, mai ales in timpul noptii, ar putea atrage sanctiuni.
Marcarea gentilor laterale cu folii reflectorizante
Motocicletele de adventure touring pot fi dotate cu genti pentru bagaje, pentru amplasare laterala, dar si in spate. Gentile laterale pentru motocicleta maresc latimea vehiculului, astfel incat acestea ar fi bine sa fie marcate cu folii reflectorizante, care sa atentioneze soferii – mai ales daca este intuneric. Astfel de folii pot marca colturile exterioare ale gentilor laterale, dar si top case-ul, care se afla in spatele motociclistului.
De asemenea, geaca motociclistului sau a pasagerului, chiar si rucsacul ar trebui sa aiba parti reflectorizante sau acestia ar trebui sa poarte vesta reflectorizanta.