Au fost desemnați câștigătorii primei ediții a premiilor RDW Awards by glo!

Proiectele selectate și prezentate în expoziția centrală Romanian Design Week 2018 au fost aplaudate aseară în cadrul galei de premiere a primei ediții RDW Awards by glo, care a avut loc la Apollo – Palatul Universul. 14 trofee au fost oferite în total acelor proiecte care s-au remarcat prin excelență și printr-o abordare inedită, din dorința de a celebra și aplauda ce are designul românesc mai bun de oferit în 2018.

Premiile RDW Awards by glo au fost oferite de către board-ul creativ Romanian Design Week și au fost acordate astfel:

  • la secțiunea de Arhitecturăau fost premiate două proiecte: Occidentului, dezvoltat de ADNBA – un bloc care se așază foarte bine pe o stradă tipic bucureșteană, fiind unul dintre cele mai inovative ansambluri de locuințe din România, precum și Restaurantul Werk – un proiect-model de recuperare a patrimoniului industrial, care aparține studioului Filofi și Arhitectura;
  • la secțiunea Design Graficau existat cele mai multe premii oferite, patru la număr; câștigătorii sunt: Alice Stoicescu pentru proiectul KAJET –  un proiect care reușește să impresioneze prin metalimbajul vizual foarte bine articulat și coerent, aplicat într-o publicație cu tema comunitate; Paul Dersidan pentru proiectul HEHEHE – un proiect editorial fictiv, premiat atât pentru limbajul vizual, dar și pentru întrebările pe care le ridică; Radu Manelici pentru colecția PARKOUR și modul în care aceasta reușește să transpună în obiectul final incursiunea personalizată în lumea fiecărui artist, păstrând în același timp o coerență elegantă a colecției, iar cel de-al patrulea trofeu s-a dus la Saddo, pentru proiectul THE BIRD YARD, care atrage atenția prin execuție și memorabilitate;
  • la secțiunea Fashionau fost oferite trei distincții: Alexandru Floarea a primit un trofeu pentru cea mai spectaculoasă ținută din expoziție, Ioana Ciolacu a fost aplaudată pentru cea mai matură, purtabilă și echilibrată colecție, iar Olah Gyarfas a fost premiat pentru inovație în materiale și pentru originalitate și stilul contemporan;
  • la Design de obiectau fost premiate tot trei proiecte:  DADA Studio by Dan Andreșan a primit un premiu pentru proiectul Cavaleri La Sposa – un caiac românesc, care se remarcă prin stilul elegant, Mesteshukar ButiQ pentru colecția Home Decor 18 – Contrasts, care se remarcă printr-un registru estetic extrem de contemporan și printr-o folosire inovativă, eficientă și inteligentă a meșteșugului traditional și 201 Design Studio pentru Ubikubi, care au câștigat pentru proiectul Compose – Shelving system – un produs modular și eficient, în spatele căruia se află multă cercetare și care are o detaliere tehnică impresionantă.

Board-ul creativ RDW a decis să ofere și două premii speciale unor proiecte care s-au remarcat prin impactul lor din punct de vedere social și care au depășit granițele categoriei în care sunt expuse:  Someș Delivery – un eveniment și un model de arhitectură civică și implicare comunitară – și CONSTITUȚIA, a celor de la Grapho Mat – o inițiativă care surprinde plăcut prin simplitatea ideii, prospețimea execuției și maturitatea abordării.

Câștigătorii RDW Awards by glo

Câștigători ARHITECTURĂ

ADNBA – Occidentului 40

Occidentului este o stradă tipică zonei centrale bucureştene, cu vile izolate în mijlocul curţilor, case vagon, blocuri interbelice şi intervenţii din anii ‘60-‘70. Volumul general al clădirii se desface prin avansări şi retrageri în case mai mici cu înălţimi diferite, ce secvenţializează percepţia clădirii şi nuanţează relaţia cu construcţiile învecinate şi cu ţesutul fragmentar.

Inserţia propune o comunitate de 20 apartamente şi un spaţiu comercial pe lotul puţin adânc. Toate unităţile sunt dublu orientate şi organizate pe jumătăţi de nivel. În locul seriei tipice de orizontale suprapuse, pardoselile şi tavanele se mută în secţiune, generând o serie de spaţii dispuse pe etaje decalate, diferenţe de nivel şi variaţii de înălţime şi profunzime, redând apartamentelor ceva din verticalitatea locuirii.

ADNBA s-a înfiinţat în 2003 în Bucureşti de către Andrei Şerbescu şi Adrian Untaru, cărora li s-a alăturat ulterior Bogdan Brădăţeanu. Regăsindu-se într-o gamă vastă de căutări, toate proiectele din cadrul biroului sunt orientate către o înţelegere cât mai largă şi mai profundă a oraşului şi a evoluţiei sale, ca fundament pentru gânduri, speranţe şi îndoieli. Mai departe, situaţia inedită creată în jurul fiecărui proiect în parte sunt resurse esenţiale ce îmbogăţesc şi modelează fiecare demers al studioului.

Filofi și Trandafir Arhitectură – Restaurantul Werk

Principala preocupare a acestui proiect a fost reabilitarea a două clădiri vechi dezafectate, dar frumoase, care au fost afectate de intervenții brutale și de adăugări parazitare. Noile adăugiri încearcă să respecte acest context și să dialogheze cu vechiul dintr-o poziție subordonată.

Filofi şi Trandafir Arhitectură este un birou de arhitectură și design condus de doi parteneri, arh. Cătălin Trandafir și arh. Irina Filofi. Proiectele biroului acoperă o gamă vastă de funcțiuni, diversitatea acestora fiind una dintre preocupările echipei. Pentru echipă, fiecare proiect reprezintă un rezultat unic, generat de procesul din spatele acestuia, de context, de necesitățile clientului și de imaginație.

Câștigători GRAPHIC DESIGN

Alice Stoicescu – KAJET

KAJET este o publicație periodică despre Europa de Est care caută dincolo de percepția anectodică a regiunii. Alice Stoicescu a făcut experimente în lucrul cu litera: coloane înclinate, ca aluzie la Cortina de Fier, și alveole de spațiu alb în mijlocul paginii. A folosit ilustrații pentru a face deschideri de articol diverse și dinamice. A ilustrat coperta folosind imaginea de familie a Annei Grozavu, reprezentând Europa de Est așa cum o percepe: puțin prăfuită, dar foarte vibrantă. Și, nu în ultimul rând, a avut parte de un proces de lucru foarte bun, alături de Laura Naum și Petrică Mogoș, fondatorii Kajet. Tipărită la Fabrik, KAJET este disponibil în librării din București, Londra, New York, Hong-Kong, Berlin, Lisabona, Amsterdam, Stockholm.

Alice Stoicescu este designer grafic. Lucrează, în mare, la proiecte editoriale și identități vizuale, ajutând artiști, ONG-uri și organizații culturale să-și comunice ideile.

Paul Dersidan – HEHEHE

Hehehe ilustrează scenariul în care propagarea zvonurilor în print renunță la estetica de “jurnal de scandal” și împrumută limbajul vizual care legitimizează și dă credibilitate marilor publicații. Diferența dintre zvon, “știre falsă” și informație va fi la fel de greu de depistat în print ca și în online.

Paul Dersidan este graphic designer & art director în București. După mai mulți ani de lucru în agenții de publicitate multinaționale, co-fondează Blau – un shop de advertising și graphic design. Combinând tehnici analogice și digitale, proiectele acoperă zone foarte diferite, de la fonturi, cărți de joc, timbre și benzi desenate la cover design, id, packaging, ilustrație, colaj și pictură.

Radu Manelici – Seria Parkour

Seria Parkour oferă cititorului acces nemijlocit la teme, noțiuni și întâlniri determinante, care au captat interesul unor personalități marcante din domeniul artelor vizuale și performative în România, oferindule acestora posibilitatea de a realiza un corpus de lucrări excepționale. Seria analizează un număr restrâns de proiecte și experiențe artistice, utilizând interviul ca instrument de consemnare a unor narațiuni nemediate. Formatul propus introduce cititorului o imagine de ansamblu asupra condițiilor specifice, spațiale și materiale, ale practicii artiștilor în cauză, asupra ideilor abordate în lucrările lor, a istoriilor comune și a influențelor, a credințelor personale și a procesului continuu de conceptualizare a practicii lor.

Radu Manelici (n. 1985) este unul dintre designerii români care acoperă arii multiple de lucru cu interes declarat pentru procesele din spatele limbajului vizual. Activitatea sa de până acum sa desfășurat pe mai multe ramuri ale designului (design de produs, editorial și de tip de literă). Lucrările lui denotă focusul pentru sisteme și rețele ca bază de construcție și ordonare de conținut.
Radu este în acest moment designer asociat al Faber Studio.

Saddo – The bird yard

Proiectul constă în murale cu “plante și păsări mari care te fac să te simți mic”. Acestea au fost create pentru The Birdyard, un bar/restaurant deschis în 2017 în Viena. Proiectul e un parteneriat între Atelier Olschinsky, un studio de design și galerie de artă și ilustrație din Viena, și Mama Liu & Sons, un restaurant chinezesc de familie, din Viena.
Saddo, artist și ilustrator contemporan român, are un stil, tehnică și subiecte, foarte schimbătoare. Jonglează între picturi pe pânză pentru galerii, murale de scară mare și ilustrații pentru diferite proiecte sau branduri. Lucrările sale combină gustul său pentru pictori ca Rousseau, Walton Ford sau Matisse, miniaturi islamice sau covoare asiatice, cu începuturile sale de street artist, vizibile în pasiunea sa pentru ilustrație contemporană, arte decorative, hip hop și cultură urbană.

Câștigători FASHION

Alexandru Floarea – Black Subdivison

Colecția Black Subdivision poate fi descrisă ca un exemplu de amestec inspirațional bazat pe alăturarea a diferite structuri și forme. Structurile creațiilor vestimentare sunt realizate prin procese de ardere, lipire, suprapunere și topire repetată a pielii, manipularea blănii naturale sau ecologice, organza și voal topit, dizolvarea diferiților adezivi, arderea bitumului sau structuri osoase de animale combinate cu silicon sau rășină.

Alexandru Floarea este un tânăr designer care prezintă o atracţie faţă de materie, materiale neconvenționale și față de experimente, considerând că fenomenele incontrolabile conferă lucrărilor formă, culoare sau structură – expresivitate şi  irepetabilitate.

Ioana Ciolacu – Femeile Bauhaus

Colecția este inspirată din stilul personal și din activitatea femeilor iconice, dar nu foarte cunoscute, ale mișcării Bauhaus. Aceasta surprinde un sentiment de individualitate și putere, prin siluete proaspete, un joc de stratificare neașteptat și grafică Bauhaus reinterpretată.

Ioana Ciolacu este un brand contemporan românesc de modă. Cu un Master în Design Vestimentar de la prestigiosul London College of Fashion al University of Arts London și experiența căpătată de la unul dintre cele mai bune branduri internaționale – Stella McCartney, Ioana a dezvoltat o puternică expertiză în a crea colecții de înaltă calitate și design unic.

Olah Gyarfas for Patzaikin

Olah Gyarfas prezintă noua colecție care îi poartă semnătura și care se remarcă prin materialele originale, realizate din cânepă.

Olah Gyarfas este directorul creativ din spatele mărcii PATZAIKIN. Educat în Timișoara și Budapesta, colecțiile sale sunt marcate de experimentarea nonșalantă cu diverse materiale și texturi, cu detalii subtile, aproape imperceptibile de design.

Câștigători DESIGN DE OBIECT

DADA Studio by Dan Andreșan

La Sposa este o nouă dezvoltare a conceptului Cavaleri al gamei de bărci desenată de Dan Andreșan. Acest caiac are o formă unică a carenei ce țintește acei clienți care apreciază și un aspect atractiv pe langă practicitate și performanță hidrodinamică. Gama de caiace Cavaleri include modele din lemn, făcute de mână, dar și bărci ușoare și rapide din fibră de sticlă.

DADA studio, fondat de Dan Andreșan este o practică independentă și inovativă ce abordează o gamă largă de domenii începând de la arhitectură și design de obiect la syiling de bărci sau lucrări automotive personalizate. Dan Andreșan, directorul de creație combină cu ușurință prin ideile sale diferite materiale într-un obiect armonios.

Meșteshukar ButiQ – Home Decor 18 – Contrasts

Prin aceasă nouă colecție, Meșteshukar ButiQ [MBQ] a provocat meșteșugarul tradițional să lucreze împreună cu meșteșugarul modern, și prin experimentare și design, să creeze un nou meșteșug. O parte este nouă și aduce eficiența utilajelor și a tehnologiei, iar cealaltă e străveche și dă produselor suflet și unicitate.

Acest contrast de materiale și tehnici apare prima dată în imaginația designerului de produs Radu Abraham și este adus la viață în atelierele Meșteshukar ButiQ [MBQ].

[MBQ] este o rețea de mesteșugari și întreprinderi de economie socială ce a reușit revalorizarea meşteşugurilor tradiționale rome. MBQ oferă produse premium de lifestyle cu o poveste și un design care ies în evidență în orice context. Bijuterii, accesorii, haine si home-decor. Fiecare produs vândut generează venituri directe pentru meșteșugarii din rețeaua MBQ.

201 Design Studio pentru Ubikubi – Compose – Shelving System

Compose este un sistem de rafturi adaptabil pentru orice mediu, fie că este vorba de un birou, de acasă sau de spații comerciale. Inspirat de rafturile folosite pentru depozitarea industrială, acest sistem oferă modularitate, oferind libertatea de a alege din șaisprezece tipuri de rafturi, diverse dimensiuni și combinații de culori, imaginația fiind singura limită a varietății și a gamei de produse care pot fi obținute cu Compose.

Fondat în 2014, Ubikubi este un studio de design și producător de mobilier din București. Oamenii din spatele studioului sunt Dragoș Motica, designer și creative director și Robert Savu, co-fondator și antreprenor. Colecția de obiecte din portofoliul Ubikubi este dezvoltată in-house, cu tehnologie proprie și materiale sustenabile.

Câștigători DESIGN & MORE

Someș Delivery

Someș Delivery este o adaptare a conceptului Street Delivery la o realitate locală, la nevoile și așteptările locuitorilor Clujului din 2015. Someș Delivery provoacă și testează ideile comunității de integrare a Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, proiectul abordează anual un alt segment al râului, asupra căruia intervine prin amenajări temporare, evenimente de animare, acțiuni de igienizare și conștientizare a temelor de mediu, consultare și implicare a comunității.

Someș Delivery este organizat de Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România și Asociația miniMass. Echipa proiectului este formată din profesioniști din Cluj-Napoca și Târgu Mureș, specialiști în management de proiect, arhitectură, relații publice, organizare de evenimente, IT, sociologie și fundraising.

Grapho Mat – Constituția României

Proiectul este o carte 2 în 1, cu extrase din Constituție de partea stângă și explicații de partea dreaptă, împărțită în 9 capitole. Fiecare capitol conține o ilustrație specifică.

GRAPHO_MAT este un studio de design interdisciplinar din București. Cei trei designeri sunt interesați de procesul din spatele fiecărui proiect și de experimentarea diverselor domenii ale designului, precum design grafic, design textil, branding, legătorie manuală, produs, ilustrație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *