La faza nationala a competitiei Sci-Tech Challenge 2017 – au participat 110 elevi din Constanta

• Pentru finala europeana, organizata in data de 21 martie a.c., elevii constanteni vor concura cu elevi din Belgia, Italia, Franta, Olanda, Norvegia si Marea Britanie
• Cele mai bune trei echipe nationale vor particpa la Grand Finale – Sci-Tech Challenge 2017
110 elevi din Constanta au participat la competitia Sci-Tech Challenge 2017 – faza nationala
Constanta, 4 martie 2017 – 110 elevi din Constanta au participat la competitia Sci-Tech Challenge 2017, organizata de Junior Achievement (JA) Romania cu sprijinul ExxonMobil Romania. Aflata la cea de-a V-a editie in Romania, competitia incurajeaza tinerii sa isi aplice cunostintele in domeniile Stiintei, Tehnologiei, Ingineriei si Matematicii (STEM) si sa isi dezvolte creativitatea si aptitudinile antreprenoriale.
Anul acesta, elevii constanteni au fost provocati sa conceapa solutii inovative pentru autoritatile locale, in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera provenite de la autoturisme, cu 40%, pana in 2040.

Transportul in comun mai dezvoltat si realizat cu autobuze electrice, modificarea suprafetei de transport pentru a genera energie, promovarea mersului pe bicicleta, suplimentarea motoarelor existente cu alte surse de energie verde au fost doar unele dintre ideile castigatoare ale elevilor constanteni.

Finalistii de la liceele constantene care vor reprezenta Romania la finala europeana sunt: Constantinescu Adriana-Didona de la Liceul Teoretic Decebal, Balan Andreas de la Liceul Teoretic Ovidius, Costea Andrei de la Colegiul National Mircea Cel Batran, Cojocaru Andreea de la Colegiul National Pedagogic Constantin Bratescu, Bului Dan Andrei de la Liceul Teoretic Decebal.

„Participarea la competitie m-a facut sa invat sa lucrez sub presiunea timpului, sa imi adun informatia intr-un timp cat mai scurt, sa comunic cu alte persoane si sa-mi transmit ideile astfel incat sa se integreze cu ceea ce au si ceilalti de spus. Competitia iti poate deschide noi perspective in legatura cu foarte multe domenii si poti invata multe lucruri. Realizezi ca poti ajuta societatea si afli care sunt capacitatile tale creative, cat de departe poti sa iti duci ideile intr-un timp cat mai scurt si cum sa evoluezi in diferite domenii”, a declarat un elev finalist.

Programul isi propune sa motiveze elevii cu varste cuprinse intre 15-18 ani sa ia in considerare matematica, stiinta si tehnologia in alegerea viitoarei lor profesii, sa creasca gradul de constientizare cu privire la importanta matematicii, a stiintei si a tehnologiei si la modul in care acestea pot fi aplicate in afaceri pentru a raspunde provocarilor viitoare.

„Ii incurajez pe elevi sa participe la cat mai multe activitati extrascolare, competitii si concursuri. In cadrul competitiei Sci-Tech Challenge, organizata de Junior Achievement in Constanta, copiii invata sa isi foloseasca competentele acumulate in cursul activitatii scolare intr-un mod cat mai creativ. Am observat ca elevii care au participat la astfel de competitii devin mai siguri pe ei. Este important ca un elev in clasa a X-a sau a XI-a sa fie ghidat spre cat mai multe optiuni profesionale iar competitia Sci-Tech Challange ii motiveaza si ii ajuta in privinta optiunilor pentru cariera lor profesionala”, a declarat profesoara Andreescu Aliss, de la Colegiul National Mircea cel Batran.

Evenimentul a atras 110 elevi de la 16 licee din Constanta, pasionati de stiinta, tehnologie si antreprenoriat. Ei au fost repartizati in echipe formate aleatoriu, au interactionat si si-au pus in valoare cunostintele, creativitatea si abilitatile de prezentare. Pe parcursul competitiei, tinerii au fost mentorati de angajati voluntari ai companiei ExxonMobil Romania, care le-au oferit explicatii si sfaturi privind aspectele tehnice, financiare si elementele de marketing asociate proiectelor lor.
„ExxonMobil isi asuma un rol activ in formarea generatiilor viitoare. Credem ca raspunsul la provocarile energetice se bazeaza pe evolutia tehnologica, iar programul tinteste sa ii incurajeze pe tinerii liceeni sa ia in considerare o cariera profesionala in aceste domenii”, a declarat Dana Daraban, Director de Comunicare si Relatii Publice pentru ExxonMobil Romania.

Elevii castigatori vor ajunge in finala europeana a competitiei Sci-Tech Challenge, care se va desfasura pentru a doua oara online, in data de 21 martie a.c. Elevii constanteni vor concura impotriva castigatorilor finalelor nationale din celelalte sase tari participante: Belgia, Italia, Franta, Olanda, Norvegia, si Marea Britanie.

Informatii pentru editori

Despre Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie economica, antreprenoriala si financiara, de etica si responsabilitate sociala, de sanatate si viata activa. In prezent, 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, activitatile JA sunt urmate gratuit de un sfert de milion de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si prin sustinerea financiara din partea comunitatii de afaceri.

Web: www.jaromania.org | www.facebook.com/JuniorAchievementRO

Despre ExxonMobil Romania

ExxonMobil are o lunga istorie in Romania, fiind prima companie petroliera americana care a functionat in Romania prin intermediul Standard Oil Company din New Jersey (Compania Romano-Americana, 1903-1948). Din noiembrie 2008, ExxonMobil a revenit in Romania in sectorul upstream, desfasurand operatiuni in zona de apa adanca din Marea Neagra. In sectorul downstream, ExxonMobil este prezent in Romania din 1992.

Pentru mai multe informatii, accesati http://www.exxonmobil.com/corporate/

Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne contactati:

Dorin Calin

Senior Program Manager JA Romania

Tel.: 0730 330 883

dorin.calin@jaromania.org

Dana Daraban

Public and Government Affairs Manager

Tel.: 0722 101 939

dana.daraban@exxonmobil.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *