Companiile mijlocii active pe piata globala au incertitudini cu privire la noile reguli impuse de Planul de Actiuni OCDE privind BEPS (Erodarea Bazei de Impunere și Repartizare a Profiturilor)
PLANUL DE ACTIUNI BEPS AL OCDE AFECTEAZA COMPANIILE MIJLOCII CARE ACTIVEAZA INTERNATIONAL
– Companiile mijlocii active pe piata globala au incertitudini cu privire la noile reguli impuse de Planul de Actiuni OCDE privind BEPS (Erodarea Bazei de Impunere și Repartizare a Profiturilor);
– Companiile sunt divizate in ceea ce priveste cine va suporta costurile impuse de implementarea Planului BEPS: actionarii lor, clientii sau chiar companiile, in mod direct;
– Mediul de afaceri sustine crearea unui standard global de impozitare, in ciuda costurilor pe care crearea si implementarea unui astfel de model le implica.
72% din companiile mijlocii ce opereaza la nivel multinational (cu venituri anuale cuprinse intre 50 milioane și 1 miliard de dolari) anticipeaza ca vor plati mai multe taxe ca rezultat al incertitudinii in ceea ce priveste modul de implementare la nivel global a Planului de Actiuni BEPS initiat de catre OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica). Un studiu independent asupra companiilor mijlocii care activeaza in piata internationala, comandat de catre RSM – cea de-a sasea retea de audit, taxe si consultanta din lume – arata ca aceste organizatii planuiesc sa suporte cea mai mare parte a costurilor, urmand ca diferenta sa fie transferata catre actionari si clienti.
41,2% dintre companiile mijlocii se asteapta sa plateasca taxe cu pana la 10% mai mari decat in prezent, pe cand 31% considera ca acestea vor creste cu un procent mai mare de 10%. Aceasta abordare a fost identificata si in ceea ce priveste costurile de conformare fiscala, unde 65% dintre companiile mijlocii prevad o crestere de peste 10%. Majoritatea companiilor (53%) intentioneaza sa absoarba o parte a acestor costuri, pe cand 35% dintre respondenti considera ca ele ar trebui sa fie suportate partial de catre clienti iar 30 % considera ca si actionarii ar trebui sa fie implicati in sustinerea acestor costuri.
Desi Romania nu este membra a OCDE, in noul Cod Fiscal in vigoare de la 1 ianuarie 2016 au fost introduse prevederi care isi au originea in BEPS, in special in ceea ce priveste noua abordare a preturilor de transfer si a asa-numitelor tranzactii transfrontaliere artificiale (tranzactii derulate de entitati romanesti cu companii rezidente in state cu care Romania nu are incheiate tratate privind schimbul de informatii fiscale si comerciale). De asemenea, in ultimul timp, s-a putut observa o atitudine mult mai agresiva a autoritatilor fiscale romanesti in ceea ce priveste tratamentul fiscal si deductibilitatea cheltuielilor cu serviciile de management si consultanta prestate international, abordare care isi are sorgintea tot in BEPS.
Rob Mander, Head of Global Tax Leadership Group in cadrul RSM, a declarat: “Date fiind subdimensionarea compartimentelor interne de conformare fiscala, precum si putina experienta in ceea ce priveste taxarea internationala, punerea in acord cu noile reguli este o provocare semnificativa pentru companiile mijlocii – nu este deloc surprinzator faptul ca trei sferturi dintre acestea se asteapta sa fie nevoite sa-si modifice structura organizationala pentru a face fata modificarilor legislative impuse de BEPS. Desi afacerile mai mici nu vor trebui sa respecte toate regulile de transparenta si raportare rezultate din Proiectul BEPS, ele se vor confrunta in egala masura cu modificarile de substanta in taxarea internationala care vor afecta celelalte companii.”
In ciuda impactului potential asupra rezultatelor lor financiare, doar 18% dintre companiile mijlocii si-au planificat alinierea la noile reguli privind sediile permanente,
iar numai 20% sunt complet aliniate cu noile prevederi privind preturile de transfer. Peste doua treimi (78%) dintre companiile mijlocii declara ca aceste prevederi dau nastere la incertitudini.
Chiar si cu aceste cresteri ale costurilor, companiile – indiferent de dimensiunile lor – sunt in majoritate in favoarea Planului BEPS, 69% recunoscand ca un standard global de impozitare este necesar. De altfel, atunci cand au fost rugati sa evalueze modificarile de legislatie impuse de principiile BEPS, simplitatea si caracterul practic au fost evaluate ca fiind cele mai importante criterii de luat in seama, pe cand costurile de implementare au primit cea mai mica apreciere.
Cele mai multe companii incluse in studiu nu considera Planul BEPS o solutie finala, ci mai degraba un proiect in lucru, care mai necesita in continuare multa munca din partea guvernelor nationale pentru ca obiectivele propuse sa fie indeplinite. 61% dintre respondenti considera ca Actiunile BEPS satisfac fie moderat, fie slab sau chiar deloc necesitatile impuse de obiectivul lor principal, acela de a oferi asigurari ca taxele sunt platite acolo unde profitul este obtinut; doar o treime (35%) dintre respondenti considera ca acestea contribuie in mod eficient la atingerea obiectivului de uniformizare a reglementarilor fiscale la nivel global.
Dan Schwartz, Managing Partner RSM Romania a declarat ca “BEPS reprezinta o modificare radicala a principiului care a guvernat pana nu de mult filozofia fiscala propusa de OECD si anume acela conform caruia taxele trebuie platite fie acolo unde o companie multinationala isi are inregistrat sediul central, fie acolo unde sunt inregistrate drepturile de proprietate intelectuala asupra unor licente si patente. Schimbarea esentiala a fost impusa de limitele pe care acest principiu le-a aratat in conditiile dezvoltarii societatii informationale si a dificultatii de adaptare a guvernelor statelor dezvoltate la aceasta noua evolutie a economiei globale. Principiul anterior a permis si chiar a incurajat inregistrarea de companii si transferul de drepturi de proprietate intelectuala catre jurisdictii cu fiscalitate redusa sau chiar catre paradisuri fiscale, in acest fel micsorand substantial nivelul de colectare a taxelor si impozitelor in economiile dezvoltate. Actiunile BEPS, desi in faza de implementare presupun o crestere a costurilor fiscale si de conformare pentru mediul de afaceri, pot, pe termen lung, sa genereze un efect paradoxal si anume acela al relaxarii fiscalitatii internationale, impusa de competitia intre statele dezvoltate economic si economiile emergente in ceea ce priveste atragerea investitiilor straine.”
SFARȘIT
Nota catre editori
Pentru mai multe informatii despre acest studiu, va rugam sa ii contactati pe:
Dan Schwartz
RSM Romania
dan.schwartz@rsmro.ro
Telefon: +40 21 318 9150
Gillian Hawkes
RSM
gillian.hawkes@rsm.global
Telefon: +44 (0)20 7601 1092
Ben Robinson
Hill+Knowlton
ben.robinson@hkstrategies.com
Telefon: +44 020 7413 3499